Asbest: waar moet je op letten?

Sinds 1993 is het verboden om asbest te gebruiken. Maar het zit nog wel in veel huizen. Weet waar je op moet letten als je gaat klussen.

Asbest: waar moet je op letten?

Sinds 1993 is het verboden om asbest te gebruiken. Maar het zit nog wel in veel huizen. Als je gaat klussen aan dingen waarin asbest zit, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom is het goed om te weten waarin asbest zit.

Platen met asbesthoudend cement

Deze platen vind je vooral in gevels, dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Soms komt dit voor op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages.

Asbest in vinyl, zeil en vensterbanken

In vinyltegels, zeil en vensterbanken kan asbest zitten. Bij vinyl en zeil kun je asbest herkennen aan de grijze of lichtbruine onderlaag die lijkt op karton.

Asbest in apparaten

In sommige oude apparaten kan asbest zitten. Bijvoorbeeld gaskachels, cv-ketels, oude haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Je mag asbest niet zelf weghalen!

Er gelden strenge regels voor asbest. Je mag asbest niet zelf weghalen. Alleen een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf mag dat doen.

Wil je meer weten over asbest?

Wil je meer weten over asbest? Ga dan naar de website van het Kenniscentrum InfoMil en lees meer over asbest. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je vertellen waar asbest in je huis zit.

Uitgelicht