Opvang vluchtelingen

Wi je vluchtelingen helpen of bij je laten logeren? Hier lees je waar je allemaal aan moet denken als je hierover nadenkt.

Wil je vluchtelingen laten logeren? We geven je wat belangrijke adviezen.

Wij vinden het hartverwarmend dat jij vluchtelingen wilt helpen. Een aantal belangrijke adviezen lees je hieronder.

  • Wil je vluchtelingen in jouw woning laten logeren? Takecarebnb kan je ondersteuning bieden. Deze organisatie geeft hulp en advies en kan meekijken en meedenken met jouw situatie en verwachtingen.
  • Er is vaak veel onzekerheid over hoe lang vluchtelingen in Nederland willen verblijven. Houd hier rekening mee wanneer je vluchtelingen in jouw huis laat logeren.
  • Het in jouw woning laten logeren van een vluchteling kan gevolgen hebben voor jouw toeslagen, uitkeringen of belastingen. Informeer hiernaar bij de Belastingdienst.
  • Oorlogsvluchtelingen hebben mogelijk een trauma. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij angst, depressie of rouw ervaren. Dit kan ook gevolgen hebben voor jou als huurder, zoals onrust en overlast. En soms hebben deze vluchtelingen specialistische zorg nodig.
  • Hoeveel vluchtelingen bij jou kunnen logeren hangt af van de grootte van jouw huis en met hoeveel personen je woont. De gemeente rekent minimaal 12m² per persoon. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat jij, jouw gezin en de vluchtelingen privacy hebben. En dat het prettig wonen is voor iedereen.
  • De wet- en regelgeving vanuit de overheid en de gemeente kan veranderen. Wij volgen de adviezen van de overheid en de gemeente.

Op de website van de gemeente Den Haag leest u meer actuele informatie.

Welke afspraken gelden er vanuit Staedion voor het laten logeren van vluchtelingen?

Wij hanteren voor het laten logeren van vluchtelingen de algemene huurvoorwaarden. Wij wijzen je op een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Wil je vluchtelingen bij jou in huis laten logeren? Dan vragen wij je om dit via het contactformulier door te geven. Doe je dit binnen 7 dagen na aankomst van de vluchtelingen? We vragen je om het ons op de dezelfde manier te melden als de vluchtelingen vertrekken. 
  • Wil je vluchtelingen opvangen? Let er dan op dat iedereen die in je woning is geen (geluids-) overlast veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld een bovenwoning met een houten vloer of woon je in een gehorig portiek? Dan raden wij het af om vluchtelingen bij je te laten logeren.
  • Het in huis nemen van vluchtelingen doe je omdat je hen wil helpen en vanuit je hart. Het vragen van huur is niet toegestaan.
  • Je woning is bedoeld voor jou en je huishouden. Je moet dus zelf in de woning je hoofdverblijf houden. Vluchtelingen horen niet bij je huishouden. Je kan vluchtelingen wel bij je thuis laten logeren. 

Uitgelicht