Typisch Haags

Bewegen in de buurt? Ga naar de Buurtsportcoach!

Buurtsportcoach met sportende ouderen

Elke week een uurtje bewegen met een groep én een coach, en ook nog betaalbaar. Het kan! Op veel plekken in Den Haag is er de Buurtsportcoach. Volwassenen en ouderen kunnen daar meerdere keren per week iets goeds doen voor hun gezondheid en vitaliteit. Wij gingen kijken bij de Buurtsportcoach in Laak.

Met haar 65 jaar is Jacqueline een van de jongsten van de groep ouderen die op dinsdagochtend meedoen met bewegen voor senioren, oftewel Blij Fit. Jacqueline vertelt: “Ik doe dit nu 3 jaar. Vroeger ging ik naar de sportschool, maar dat kan niet meer met mijn longziekte. Dus ik ben blij dat ik hier naartoe kan. Ik kom elke week. Als ik ziek ben en een paar keer niet kan komen, merk ik dat meteen. Dan ga ik achteruit. Dus voor mij is dit echt belangrijk. En het is ook nog eens hartstikke gezellig, met een bakkie koffie na afloop. En dat voor 6 euro per maand, heel goed te doen.”

Kanjer

In de sportzaal bij Voetbalvereniging HVV Laakkwartier wordt op een zachte mat hard gewerkt aan de conditie. De oudste die meedoet is 91 jaar, maar zet haar beste beentje voor. Buurtsportcoach Jay spoort iedereen aan. Hij vertelt: “We doen altijd een paar dezelfde oefeningen, maar daarna varieer ik. Vandaag is dat een bal vangen met een vanger van klittenband. We doen ook oefeningen met ballonnen, hoepels, stokken, van alles. En soms doen we een wedstrijd, bijvoorbeeld tussen twee groepjes. Maar ik vertel niet wat ze moeten doen, ik geef alleen richting.” Met een achtergrond in het onderwijs en 35 jaar als voetbaltrainer weet Jay hoe hij mensen kan motiveren. “Ik ben een regelneef en ik ben goed met groepen, dus ik zit hier op m’n plek.” Jacqueline kijkt op: “Jay is een kanjer!”

Wandelvoetbal

Frank is ook 65 jaar. Hij komt elke week, met wat onderbrekingen al sinds 2015. “Ik sportte eerst ergens anders bij Jay, maar die groep dunde uit en toen ben ik hierbij aangesloten. Ik doe aan zo veel mogelijk mee, want ik wil fit blijven. Ik heb de neiging om te zwaar te worden. Daarom kom ik hier 3 keer per week. Behalve deze les ga ik op donderdagavond wandelen – dat is met alle leeftijden – en op vrijdag doe ik wandelvoetbal.” Jay legt uit: “Dat doen we buiten op het veld, voetballen zonder te rennen. Hartstikke leuk. We spelen ook vaak mikspelletjes met de bal, of we gaan om paaltjes heen slalommen, of pionnen omver schoppen.”

Blijf Fit of Blij Fit?

Vandaag dus BlijFit. Een mevrouw roept: “Het is toch Blijf Fit?” Jay lacht: “Nee hoor, BlijFit, dat is veel beter!” Nadat hij een vrouw een beetje heeft geholpen met vangen van de bal vertelt hij: “Als iemand een tijdje niet is geweest en weer terugkomt, zie ik altijd een groot verschil. Het is heel belangrijk dat iedereen actief blijft. Ook mensen die veel minder kunnen dan vroeger. Ze blijven leniger en sterker. Als iemand wil beginnen, hebben we eerst een gesprek om te kijken wat die persoon wil en kan. En we maken het altijd gezellig. Op vrijdagmiddag bijvoorbeeld, dan staan we op het voetbalveld op de 16-meterlijn en schieten zo ver mogelijk. Daarna volgt natuurlijk de 3e helft. Vaste prik.”

In Den Haag zijn 8 Buurtsportcoaches actief in verschillende stadsdelen en wijken: Laak, Transvaal, Moerwijk/Morgenstond, Bouwlust/Vrederust, Rivierenbuurt/Stationsbuurt en Schilderswijk. In Loosduinen en in Rustenburg/Oostbroek zijn er coaches speciaal voor senioren.

Kijk op www.buurtsportcoachdenhaag.nl en klik op het stadsdeel of de wijk voor meer informatie.

Een groepsfoto met Buurtsportcoach Jay en de deelnemers