Nieuws

De BroodExpres: een grote steun voor de armen

Willem en Nadja Broodexpres

Elke ochtend om 5 uur staat Willem van Ettinger naast zijn bed. Dan gaat hij brood ophalen voor de minder bedeelden in zijn wijk Bouwlust. Dat brengt hij rond met de BroodExpres-bus. Ook heeft hij een weggeefwinkeltje met levensmiddelen, tweedehands kleding en andere spullen. “Er is veel armoede in de wijk, ik zie schrijnende gevallen.”

“Ja hoor, iedere ochtend om 5 uur, behalve op zaterdag,” begint Willem. “Dan haal ik brood van de vorige dag op bij de Jumbo aan de Dreef en bij bakkerij Roodenrijs in Rijswijk. Dat breng ik rond bij buurthuizen en voedselbanken. Veel mensen zijn daar enorm mee geholpen.” Soms krijgt Willem iets extra’s: “Dan belt Roodenrijs: hé Willem, ik heb 20 taarten! Daar weet ik wel raad mee. Het is goed voor de armen, maar het is ook goed tegen voedselverspilling. Eigenlijk ben ik een trendsetter.”

Brood in de bosjes

De gepensioneerde Willem kwam 4 jaar geleden op het idee. “Er lag brood in de bosjes. Dat was van een Turkse bakker. Moslims mogen geen eten weggooien, dus strooide hij dat voor de vogels. Maar er komen ratten op af. Toen bedacht ik: veel bakkers houden brood over, daar moet toch iets mee kunnen? Toen heb ik contact gezocht met de stadsdeeldirecteur en de opbouwwerker, en ik heb ze het idee van de BroodExpres voorgelegd. Zij hebben me geholpen om het op te zetten en een bus te regelen.”

1.250 broden per week

Met zijn BroodExpres verdeelt Willem zo’n 1.250 broden per week. “Daarmee help ik 5.000 mensen. Maar ik zag zo veel armoe dat ik meer wilde doen. Ik heb nu een garagebox waar ik levensmiddelen, kleding en spullen opsla. Behalve dat ik met de bus rond rij, delen we hier op dinsdagochtend brood en voedselpakketten uit. Dan zetten we tuinmeubels buiten en kan iedereen een lekker bakje koffie krijgen. En ze kunnen neuzen tussen de kleren.”

Maar het belangrijkste is het brood. “Ik zie veel mensen die niet te eten hebben. Vooral voor kinderen vind ik het erg. Die moeten we gewoon helpen. Soms heb ik eierkoeken of krentenbollen, die krijgen ze anders nooit. Of ik maak een pakket voor een jarig kind, zodat het op school kan uitdelen.”

Anderen helpen

Het ‘winkeltje’ drijft Willem sinds 2 jaar samen met Nadja` , een wijkbewoonster. “Ik help met pakketten uitdelen en kleding in orde maken. Daar ben ik mee begonnen omdat ik graag anderen help, en er is veel ellende in de wijk. Als de wijkbewoners blij zijn, ben ik dat ook. Ik vraag ook wat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld maandverband, dat is erg duur. Aan vrouwen met dochters vraag ik of ze dat kunnen gebruiken. Omdat ik een vrouw ben, durven ze dat wel te zeggen. En wij hebben hier een voorraadje.”

Koffie en gezelligheid

Bezoekster Francien komt af en toe, vertelt ze: “Vooral voor de koffie en de gezelligheid. Ik breng ook soms kleding van mezelf of mijn kleinkinderen, waar ik mensen blij mee kan maken.” Vaste bezoekster is Jetty. “Elke dinsdag kom ik brood halen. En ik krijg ook vaak fruit en groente, gezonde dingen. Vorige week kreeg ik een heerlijke schnitzel, daar heb ik lekker van gegeten. Ook zoek ik soms kleding uit, voor 50 cent of een euro. En het koffiedrinken is gezellig. Willem en Nadja zijn heel aardig. Het is fijn dat ze dit doen.”

Willem heeft nog een noodkreet: “Ik zoek al een tijd een andere ruimte, want deze garagebox is tijdelijk, maar is niet geschikt. Zeker nu het kouder gaat worden, hoop ik dat ik snel een ander pandje vind!”

Meer weten?

Website: www.broodexpres.nl

E-mail: info@broodexpres.nl

Telefoon: 06-20093512

Op dinsdagochtend is de BroodExpres-winkel vanaf 9:00 uur open aan Wolweversgaarde 887. In de middag vervoert Willem ook spullen voor mensen die de huur van een busje niet kunnen betalen.