Nieuws

Feestelijke onthulling Mauritshuis mural in Moerwijk

Kunstenaar Gleo is aan het werk aan de muurschildering

Vrijdag 7 oktober was de onthulling van de derde Mauritshuis muurschildering aan de Willem Dreespark in Moerwijk. Vanwege het 200-jarig jubileum werkt het Mauritshuis samen met Staedion. Staedion stelt de gevels van vier flats beschikbaar voor vier muurschilderingen, ook wel ´murals´ genoemd. Deze derde mural werd samen met buurtbewoners feestelijk onthuld. Veel bewoners, jong en oud, kwamen hier op af. De Colombiaanse kunstenares Gleo nam deze mural voor haar rekening.

Gleo liet zich inspireren door het klassieke schilderij Vaas met bloemen in een venster van de zeventiende-eeuwse schilder Ambrosius Bosschaert uit de collectie van het Mauritshuis. Op de muur van maar liefst 600m2 groot (15 m x 45 m) van de flat Spoorzicht laat Gleo bloemen uit verschillende landen en tijden bloeien. Gleo over haar ontwerp: ''Het is een boeket bloemen dat eruit ziet alsof het uit een raam komt, vertegenwoordigt door een vrouwelijk personage.'' Gleo gebruikt bloemen die zij op haar reizen vindt als inspiratiebron. 

Eerste muurschildering in Nederland

Gleo begon op 17-jarige leeftijd met street art om haar eigen buurt in Colombia op te vrolijken. Schilderen helpt haar om vrij te zijn en de dagelijkse chaos te verdrijven, zegt ze. Inmiddels zijn haar kleurrijke kunstwerken met bloemen en portretten op muren in steden als São Paulo, Rabat en Brussel te zien. Deze mural is dus een primeur: het is haar eerste grote muurschildering in Nederland.

Bewoners zijn blij

Verschillende bewoners van flat Spoorzicht hebben de muurschildering van Gleo al omarmd: “Dit is een verrijking voor de buurt en ontzettend mooi om te zien.” Veel buurtbewoners lopen dagelijks langs deze muurschildering en vanuit de omgeving en NS-station Moerwijk hebben mensen zicht hierop. Een enthousiaste bewoner, die al jaren in de flat woont, vult aan: “Ik vind het een mooie schildering, vrolijk en kleurrijk. Ik houd van bloemen en ik loop er dagelijks drie keer langs als ik mijn hond uitlaat.”

Bewoners tijdens het buurtfeest voor de onthulling van het kunstwerk

‘Cadeautje voor de wijk en blikvanger voor de stad’

Antoinette, bewonersconsulent van Staedion: “Het is heel mooi dat we op deze wijze kunst dichter bij onze huurders brengen en dat veel bewoners het waarderen. Het is een cadeautje voor de wijk en een blikvanger voor de stad. Hiermee leveren wij ook een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk. Verder valt deze wijk met de neus in de boter, want op flat Brugzicht ernaast is de muurschildering van de Haagse muziekband Di-rect te zien. Deze hoogste muurschildering van Nederland (14,7 m x 50 m) werd gemaakt door Studio Giftig en in mei opgeleverd. Dus, twee flats naast elkaar met twee bijzonder fraaie muurschilderingen. Een fantastische aanwinst voor de wijk!”

Vierde muurschildering

In totaal worden er vier murals in samenwerking met het Mauritshuis en Staedion gerealiseerd. Dit is de derde mural en tot nu toe de grootste mural. De vierde mural wordt in april volgend jaar onthuld aan de Melis Stokelaan in Moerwijk. De Nederlandse streetartist Nina Valkhoff gaat deze mural beschilderen.

Het kunstwerk op de muur van het Willem Dreespark

Mauritshuis Murals is een project in samenwerking met Nationale-Nederlanden, The Hague Street Art, Gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion. Foto’s: Mauritshuis

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.