Nieuws

Feestelijke onthulling Mauritshuis mural in Moerwijk

Kunstenaar Nina Valkhoff voor haar muurschildering

In het kader van het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis werd op vrijdag 16 juni een fraaie muurschildering feestelijk onthuld in Moerwijk. Deze zogenaamde mural is de laatste in de reeks van vier murals die Mauritshuis samen met Staedion heeft verzorgd. Het kunstwerk is gemaakt door de kunstenaar Nina Valkhoff. Staedion stelde het flatgebouw aan de Melis Stokelaan 670 hiervoor ter beschikking. Samen met wijkbewoners werd de mural met een buurtfeest onthuld. Het werd een gezellig feest voor jong en oud.

Bewoners betrokken bij keuze mural

In de voorbereiding zijn de bewoners van de Melis Stokelaan betrokken in de keuze van het eindelijke ontwerp voor de mural. Er werden drie ontwerpen van de kunstenaar voorgelegd aan de bewoners: een hert, een tijger en een vos. Het merendeel van de bewoners koos voor het hert. Voor haar mural liet Nina Valkhoff zich inspireren door het klassieke schilderij van Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva van de bekende, klassieke schilders Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens uit 1615 (dit schilderij behoort tot de collectie van het Mauritshuis). In haar kleurrijk werk zijn dieren vaak het middelpunt van de voorstelling.

Kunst dichter bij bewoners brengen

Nadia Abounasr, gebiedsregisseur van Staedion, die nauw betrokken is bij de organisatie rond de mural en het buurtfeest: ”Samen met het Mauritshuis hebben we een mooie mural met een hert gerealiseerd. Dit is de laatste in de reeks van fraaie muurschilderingen van het Mauritshuis. Hiermee brengen we kunst in de wijk, dichter bij onze bewoners. Kunst in de wijk stimuleert sociale contacten en zorgt voor levendigheid en verbondenheid. Het levert een positiever imago van de wijk op en een bijdrage aan de leefbaarheid van de buurt.” Femke Sybrandi, manager Strategie, Communicatie en Innovatie van Staedion vult aan: “Ik sprak enkele buurtbewoners tijdens het buurtfeest en zij waren heel enthousiast over deze mural van Nina Valkhoff. Ik vind het ook heel fraai en het is een mooie aanwinst voor dit woningcomplex en voor de buurt. Hopelijk gaan onze bewoners hier veel plezier aan beleven.”

Buurtfeest

Voor de onthulling van de mural werd een buurtfeest voor jong en oud georganiseerd. Hierbij waren diverse partners uit de wijk betrokken, zoals theater Dakotha (zij organiseren diverse cultuur- en kunstworkshops) en jonge, sociale ondernemers, die verzorgden allerlei versnaperingen en dance acts. En er waren allerlei activiteiten voor de jeugd. Veel buurtbewoners waren aanwezig en zij deden gezellig mee. Het buurtfeest werd afgerond met een heerlijk maaltijd, dat werd verzorgd door de Participatiekeuken in Moerwijk.

Mauritshuis Murals (Muâhtjes)

In het kader van haar 200-jarig bestaan brak het Mauritshuis de muren van het museum open en bracht het de kunst naar buiten. Enkele street artists uit binnen- en buitenland lieten zich inspireren door de schilderijen uit de collectie en maakten hier levensgrote muurschilderingen van: Mauritshuis Murals (Muâhtjes). Staedion stelde voor vier kunstenaars gevels ter beschikking: in juli vorig jaar maakte Julien de Casabianca (Frankrijk) een schildering van 75 m2 in Bouwlust en Vrederust. In augustus van dat jaar was het de beurt aan Nadia van Luijk met haar winnende ontwerp Taste my Culture (115 m2) in Transvaal. In oktober vorig jaar realiseerde GLEO (Colombia) haar ontwerp van 700 m2 in Moerwijk. En in onlangs maakte kunstenaar Nina Valkhoff ook een mural in Moerwijk van 96 m2.

Samenwerking

De Mauritshuis Murals is een project in samenwerking met The Hague Street Art, Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden, Stichting Droom en Daad, Anna Vastgoed en Staedion.

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.