Nieuws

Feestelijke onthulling muurschildering Mauritshuis in Vrederust

muurschildering mauritshuis

Het Haagse Mauritshuis bestaat 200 jaar. Om dit te vieren brengt het museum kunst naar buiten met de Mauritshuis Murals. Staedion werkt hierbij samen met dit fraaie museum en stelt de gevels van vier woningcomplexen ter beschikking voor vier muurschilderingen, ook wel ´murals´ genoemd. De eerste gevel met een Mauritshuis Mural werd afgelopen vrijdag 29 juli feestelijk onthuld aan de Vrederustlaan in Den Haag.

Enkele street artists lieten zich inspireren door de schilderijen uit de collectie van Mauritshuis en maken hier levensgrote muurschilderingen van: Mauritshuis Muâhtjes. Op verschillende muren in Den Haag, dag en nacht voor iedereen te zien. Vanaf 29 juli worden in de komende maanden vier fraaie murals onthuld op de gevels van vier wooncomplexen van Staedion. De eerste mural (75m2) is gemaakt door street artist Julien de Casabianca, een kunstenaar en filmmaker uit Frankrijk. Hij liet zich inspireren door het schilderij Oude vrouw en jongen met kaarsen (1616-1617) van de bekende, Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Op het schilderij geeft een oude vrouw met haar kaars het licht en de liefde door aan de jongen. De Casabianca zegt hierover: ‘’Dit kunstwerk is een eerbetoon aan de universele waarden van familie.’’ Deze mural werd samen met de bewoners van de Vrederustlaan tijdens een gezellige buurtfeest onthuld.

Kunst dichter bij huurders

Tanja Luttik, bewonersconsulent van Staedion, is nauw betrokken met deze eerste mural. Zij reageert enthousiast: “Ik vind dit een fantastisch initiatief en hiermee brengen we de kunst in de wijk! Daarom werken we samen met het Mauritshuis, want door kunst dichter bij onze huurders te brengen, leveren wij hiermee ook een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk.” Tanja ontving inmiddels van verschillende buurtbewoners positieve reacties op deze mural. Een van de buurtbewoners, Petra van Breeden, beaamt dit: "Deze nieuwe, prachtige muurschildering symboliseert voor mij de warmte van het thuiskomen. Een verrijking voor de buurt!"

vrederustlaan brassband

Buurtbewoners omarmen murals

Arjana de Bruin, online marketeer bij het Mauritshuis, is initiator van de Mauritshuis Murals: ‘Het is een feest om te zien hoe de Mauritshuis Murals worden omarmd door de buurtbewoners. Toen Julien de Casabianca bezig was met zijn muurschildering, kwamen er regelmatig buurtbewoners een praatje maken. Met de murals kunnen wij de kunst naar de wijken brengen. Soms kennen bewoners het Mauritshuis niet of hebben niet de mogelijkheden om het museum te bezoeken. Nu kunnen ze toch onze kunst zien. Mensen die normaal gesproken alleen in het centrum van Den Haag komen, kunnen nu de Haagse wijken gaan ontdekken. Dankzij Staedion kunnen wij vier prachtige murals in verschillende wijken realiseren.’’

Kinderen actief betrokken bij winnende mural

De onthulling van de tweede mural is op 26 augustus bij het Joubertplantsoen in de wijk Transvaal. De Nederlands kunstenaar Nadia van Luijck maakt deze mural. Met haar ontwerp Taste my culture werd Van Luijck de winnaar van de Mauritshuis Muâhtjes-wedstrijd. Zij werd door de bewoners (met name kinderen) van de wijk - onder begeleiding van de bewonersconsulent Latifa Elousrouti van Staedion en twee jeugdwelzijnwerkers van buurthuis Bario (Wijkz) - gekozen uit drie genomineerden, die eerder door een professionele jury uit vele inzendingen waren geselecteerd. Vooraf gingen twee groepen kinderen de wijk in om huis aan huis de bewoners te vragen wie volgens hen de winnaar moest zijn. Latifa licht toe: “In deze wijk is een bewonersparticipatietraject opgezet, waarbij kinderen tot 12 jaar actief bij dit project zijn betrokken. Voor ons was het een voorwaarde dat er ook kinderen meededen. Deze kinderen kregen als dank van het Mauritshuis een rondleiding door het museum. Ze waren super enthousiast!”

vrederustlaan schilderende kinderen

Overige murals

“Eind september wordt de derde mural onthuld aan de Willem Dreespark in Moerwijk. Deze mural wordt gemaakt door Gleo, een bekende street artist uit Colombia. Het is heel mooi dat we op deze wijze kunst dichter bij onze huurders brengen, het is een kadootje voor de wijk en een eye-catcher voor de stad,” aldus Antoinette Epping, bewonersconsulent van Staedion in Moerwijk. Antoinette vult aan: “Sowieso valt deze wijk met de neus in de boter, want ietsje verderop is de muurschildering van Studio Giftig te zien. Deze hoogste muurschildering van Nederland werd in het voorjaar opgeleverd.” 
De vierde mural staat gepland voor oktober. De Nederlandse street artist Nina Valkhoff neemt deze mural voor haar rekening. Nadia Abounasr, bewonersconsulent van Staedion: “Deze mural verschijnt op een complex aan de Melis Stokelaan in Moerwijk. Samen met het Mauritshuis en de street artist zijn wij nu bezig met de voorbereiding hiervan, waarbij straks ook de huurders worden betrokken. Het zou fantastisch zijn als de muurschildering aansluit op de verschillende culturen in de wijk.”

De Mauritshuis Murals worden mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden, Stichting Droom en Daad, The Hague Street Art en Staedion.

Foto's: Mauritshuis

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.