Bewonersverhaal

Gratis speelgoed bij de Speelgoedbeurs

speelgoedbeurs

Wil je je kind graag leuke cadeautjes geven met Sinterklaas of Kerstmis? En heb je een Ooievaarspas? Dan kun je gratis speelgoed uitkiezen bij de Speelgoedbeurs aan het Westeinde in het centrum van Den Haag. De vrijwilligers zorgen met liefde voor de ingebrachte spullen. Gerda en Louky zeggen: “Kom langs!”

Op de rekken staat van alles: van spelletjes tot Lego, van knuffels tot Barbies. Zelfs fietsjes en skates zijn te krijgen. Ja, te krijgen. Want ouders van kinderen met een ooievaarspas hoeven voor het speelgoed niet te betalen. Vrijwilliger Louky vertelt: “In sommige gevallen geldt dat ook voor mensen zonder pas, zoals Oekraïense vluchtelingen of mensen die via instanties komen. Ouders mogen 2 keer per jaar komen en kunnen dan gratis zo’n 6 cadeautjes kiezen. Eentje uit het rek met duurder en groter speelgoed, iets uit het rek met kleinere dingen, een puzzel, een spelletje, boekjes en een knuffel. We zijn er voor heel Den Haag, Voorburg, Leidschendam en Rijswijk, en er is speelgoed voor kinderen tot 12 jaar.”

Veel blije gezichten

Het meeste speelgoed bij de Speelgoedbeurs is gebruikt. De winkel ontvangt veel speelgoed van mensen die het wegdoen als de kinderen groot zijn. En van scholen die het inzamelen. Louky vertelt: “Er zijn ook mensen die speciaal voor ons speelgoed kopen, of die zelf iets maken. Kijk, deze brandweerauto, die heeft iemand gemaakt van hout! Prachtig toch? Daar kunnen we een kind heel blij mee maken.” Vrijwilliger Gerda legt uit: “We krijgen veel losse spulletjes binnen. Daar maken we dan pakketten van die we in folie verpakken. Dat ziet er leuk uit en is fijn om mee te spelen. Het is ontzettend leuk om hier vrijwilliger te zijn, om de blije gezichten te zien van mensen die met mooi speelgoed de deur uitgaan.”

Nieuwe helpende handjes

De Speelgoedbeurs viert dit jaar het 10-jarig bestaan. In 2013 werd de beurs geopend door de Vincentius Vereniging, die zich inzet voor armoedebestrijding. Vanaf dat moment zijn Gerda en Louky al vrijwilliger. Ze zijn nu met een ploeg van 18, maar nieuwe helpende handjes zijn altijd welkom. Zeker in deze tijd, vertelt Gerda: “Rond Sinterklaas en Kerstmis is het altijd erg druk, dan zijn de rekken snel leeg en moeten we hard werken om binnengekomen speelgoed na te kijken, schoon te maken en de rekken te vullen. En soms moeten ergens nieuwe batterijen in. Het is best wat werk, maar heel leuk om te doen.”

Lekker spelen

Louky komt aan met een paar blokjes die geborduurd zijn. “Kijk toch eens, hoe mooi! Dit heeft een mevrouw zelf gemaakt. Luister, in deze zitten dingetjes die rammelen. Bijzonder hè? Er is ook iemand die poppen brengt. Die doet ze eerst in bad. Ze was het haar, borstelt het, wast de kleertjes en kleedt de pop netjes aan. Zo krijgen wij prachtige poppen om weg te geven.” Maar het meeste speelgoed maken de vrijwilligers zelf helemaal in orde voor de winkel. Alles staat te stralen. Het wacht op kinderen die het niet breed hebben, maar die wel lekker willen spelen. Louky zegt: “We hebben zo veel, dus kom allemaal naar het Westeinde om leuke dingen uit te zoeken! En wacht niet te lang, want het wordt met de dag drukker.”

Meer weten?

Speelgoedbeurs Den Haag
Westeinde 125A
e-mail: speelgoedbeursdenhaag@gmail.com
tel: 06 - 30 99 07 23

In schoolvakanties gesloten.
Openingstijden staan op de website: www.speelgoedbeursdenhaag.nl

Bereikbaar:
Bus 456 HMC Westeinde
Tram 2, 3, 4, 6, 17, 34, halte Prinsegracht, Brouwersgracht of HMC Westeinde