Bewonersverhaal

Koekjes voor de buren in Dekkershaghe

Koekjesvoordeburen

Veel buren zitten binnen te wachten tot alles voorbij is. Daarom zegt Staedion: doe mee en bak koekjes voor de buren! In serviceflat Dekkershaghe hebben Jill Huson en Jeanne van Eck de deegroller en de bakplaat achter uit het keukenkastje gevist. En dankzij wat hulp kunnen ze hun medebewoners nu krakend verse koekjes presenteren.

Jill Huson (69) en Jeanne van Eck (90), twee bewoners van Dekkershaghe, maken graag grappen en grollen. Jill kookt of bakt tegenwoordig nog maar zelden, maar Jeanne zegt: “Jij bent een echte keukenprinses!” En Jeanne is ook geen kookwonder, dus grapt Jill: “Het is zelfrijzend bakmeel, dat scheelt!” En dan barsten ze allebei keihard in lachen uit. Zo gaat het al meer dan 3 jaar, sinds Jill er kwam wonen en Jeanne leerde kennen.

Contact is belangrijk

De dames hebben de grootste lol, maar ze hebben ook een serieuze boodschap. Ze zijn namelijk niet voor niks druk met koekjes in de weer. “Nu met corona is er minder te doen,” zegt Jill. “Ook het koffiedrinken ’s ochtends in de zaal werd geschrapt. Daar kwamen normaal wel 25 mensen naar toe. Sinds kort mag het weer, met 1,5 meter afstand, maar er komen helaas minder bewoners dan voorheen. De nieuwe mensen komen al helemaal niet. We vinden het fijn dat er toch weer een aantal komen, want het contact is belangrijk. Daarom willen we ze graag namens Staedion een koekje bij de koffie geven.” Jeanne knikt. “Ik vind dat wel een goede actie van Staedion. En receptioniste Janke Tuinenga en teamleider Irma Huiskamp hebben ons heel goed geholpen, dat was super!”

Koekjesvoordeburen lift

Verjaardag met draaiorgeltje

In de serviceflat wonen zo’n 100 mensen, zegt Jeanne. “De appartementen zijn heel mooi en we wonen allemaal zelfstandig. Er is thuiszorg als het nodig is, en een pedicure, een fysiotherapeut en een kapper. En er wordt van alles georganiseerd. In de zaal is regelmatig soos en bingo en er worden verjaardagen gevierd. In coronatijd gaat dat allemaal wel anders. Toen ik jarig was, kon ik dat gelukkig buiten vieren, met een draaiorgeltje en een karretje met hapjes en drankjes, toch heel gezellig.” 

Jill had geluk, vertelt ze: “Ik heb mijn verjaardag net voor corona kunnen vieren. Maar nu gaan ook sommige activiteiten weer door. Straks, na de koffie, ga ik naar volksdansen en linedance. Ik kan er niks van, ik raak met mijn benen in de knoop, dus ik hobbel wat mee. Maar het is goed om te bewegen. En ik zeg altijd dat ik de coach ben, haha!” 

Koekje met roomboter

In de zaal zitten de bewoners klaar voor de koffie, die Janke inschenkt, veilig achter een tafel. Jill en Jeanne gaan rond met de koektrommel. Aan een van de tafels zit Fenny Gijsberts, die geniet van haar koekje bij de koffie. “Lekker, met roomboter! Dat mogen ze vaker doen, erg leuk. Gelukkig is het koffiedrinken ook weer begonnen. De eerste keer dat we sinds corona bij elkaar mochten komen, heb ik een concert gegeven op de piano, hier in de zaal. Ja, fijn dat we elkaar weer mogen opzoeken.”

Koekjesvoordeburen uitdelen

Uitgelicht

den haag skyline

Meer over Waldeck

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.