Nieuws

Kunst brengt bewoners dichter bij elkaar

Enthousiaste groep deelnemers aan Kleurrijk Mariahoeve

Zaterdag 8 oktober was de feestelijke onthulling van het project ‘Kleurrijk Mariahoeve’ in Den Haag. Bewoners werkten samen met professionele kunstenaars aan allerlei kunstwerken voor verschillende portiekflats aan de Catharinaland in de wijk Mariahoeve. Als voorbereiding op deze fraaie kunstwerken volgde een groot aantal bewoners creatieve workshops, die door kunstenaars werden gegeven. Deze bewoners leverden een belangrijke bijdrage aan de uiteindelijke kunstwerken in hun portiekflats. Dit initiatief is een samenwerking van Staedion en de kunstenaar Iwaz.

“Kleurrijk Mariahoeve is een project waarbij kunst fungeert als middel om de verbinding in de buurt te versterken, om bewoners meer te betrekken bij wat er in hun wijk speelt en dit gezamenlijk te laten zien in kleurrijke kunstwerken. Kunst zorgt voor verbinding tussen bewoners onderling en ook tussen bewoners en kunstenaars in de wijk,” licht kunstenaar en projectleider Iwaz toe. 

De Kunstkelder  

Tijdens het project ontstond ‘De Kunstkelder’ aan de Catharinaland. Een ruimte waar voortgeborduurd wordt op de basis van het project: ontmoeten en verbinden. Bewoners volgen hier diverse creatieve workshops. Astrid Nibte, bewonersconsulent van Staedion, vult aan: “Dit is een goed voorbeeld hoe bewoners uit de verschillende portiekwoningen en de buurt door kunst bij elkaar komen, elkaar ontmoeten en samen werken met kunstenaars aan allerlei schilderijen en andere kunstwerken. Het mooie is dat het resultaat ook hangt in de portiekflats en op de muurgevels te zien is. Iedereen kan het zelf bekijken.” 

Kunstenaar Saber geeft een workshop

Kunstenaar Saber geeft een workshop

Bewoners positief

In de voorbereiding namen veel bewoners deel aan de workshops, die door de kunstenaars werden gegeven. Jong en oud, enthousiaste senioren die meededen, ouders die hun kinderen meenamen, verschillende nationaliteiten. Tijdens de feestelijke onthulling waren zowel de betrokken kunstenaars als diverse bewoners met hun kinderen uit de buurt aanwezig. De meeste bewoners zijn positief over de workshops en de kunstwerken.   

Haagse kunstenaars, kleurrijke kunstwerken

Er zijn in totaal zes kunstenaars bij dit initiatief betrokken, waaronder vijf Haagse kunstenaars: Jonas Raps, Saber Janvanmard, Susanne van Soest, Jerney de Wilde en Marina Heuvelman. Een aantal van hen komt uit de wijk zelf. En de kunstenaar Iwaz uit Bergen op Zoom. Samen met de bewoners maakten zij fraaie kunstwerken, voornamelijk schilderijen voor in de portiekflats en muurschilderingen.  

Schilderijen in een portiek die gemaakt zijn via Kleurrijk Mariahoeve

Kunstwerk in het portiek - Foto’s: Eline Charly Sturm en Chang Wong

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.