Bewonersverhaal

Lampjes in de Lindberghlaan

kersthuis Ypenburg

Als je de Lindberghlaan in Ypenburg in stapt, schitteren de lampjes je tegemoet. Al ver voordat Sint terug naar Spanje vertrok, was de straat in kerstsfeer. Het ene huis na het andere straalt gezelligheid uit. Dat is al jaren zo, zegt Gerard Tieze, die er al 22 jaar woont.

“Begin november ben ik begonnen,” vertelt Gerard Tieze. “En elk jaar doe ik iets anders. Deze keer ben ik gestart met de draaiende kerstboom, die hadden we eerst binnen staan. En daar heb ik steeds iets nieuws bij bedacht. Zo heb ik van alles in piepschuim uitgesneden en aan de luifel vastgemaakt. Ik heb niet in de muur geboord, hoor, daar hoeven ze bij Staedion niet bang voor te zijn!” zegt hij lachend.

Volksstraatje

Gerard woonde vroeger in de Pasteurstraat en daarna in de Stedes. En 22 jaar geleden kwam hij samen met zijn vrouw Marina in de Lindberghlaan wonen, als een van de eersten. “Het is een beetje een volksstraatje, heel gezellig. Lekker buiten zitten, bakje koffie, beetje kletsen met elkaar. Er zijn wel mensen van onze leeftijd weggegaan en de nieuwe mensen zijn jonger, daar hebben we minder contact mee. Maar het is hier nog steeds hartstikke leuk. Mij krijgen ze hier niet weg. Ja, tussen 6 planken, maar anders niet!”

Elke dag iets erbij

Zijn kerstspulletjes haalt hij overal vandaan. “Kijk, die ski’s heb ik van een buurman gekregen, en die sneeuwschoenen daar bracht mijn zoon mee. Die hadden in een etalage gestaan.” Wijzend naar de lichtjesboom boven de voordeur vertelt hij: “Daar heeft mijn kleinzoon van 15 me even mee geholpen. Maar ik spring zo de ladder op, hoor, geen probleem. Een paar jaar geleden kon ik me amper bewegen, maar sinds mijn maagverkleining ben ik 62 kilo kwijt. Nu barst ik van de energie. En ik ben met pensioen, dus ik heb tijd zat. Elke dag maak ik er weer wat bij.”

kersthuis Ypenburg

Gezichtjes

Wat vindt Gerard het leukst van het huis versieren? “Als de kinderen uit de buurt komen kijken. Die gezichtjes, prachtig!” zegt hij. “En hier achter woont een vrouw uit Iran of Irak, dat weet ik niet precies. Zij kwam een paar dagen geleden foto’s maken. Die stuurt ze dan naar haar familie, want daar kennen ze dit helemaal niet. Dat vind ik ook mooi.” 

Barretje met glühwein

Terwijl Gerard vertelt, sjouwen de buren in twee voortuintjes verderop driftig met lampjes en decoratie. Aan de overkant timmeren ze ook stevig aan de kerstsfeer, en ondertussen wordt er vrolijk gebabbeld met elkaar. “Het is zo leuk dat iedereen dit doet,” zegt Gerard. “Het is echt iets gezamenlijks. Vorig jaar had ik hier een barretje neergezet met glühwein en oliebollen, om met de buurt afscheid te nemen van het jaar. Heel gezellig.” 

Volgend jaar

Gerard kan nu al genieten van Kerstmis 2021. “Ik weet al wat ik dan ga maken: een arrenslee. Dan kunnen de kinderen daar op zitten. Dat vinden ze vast leuk.” 

kersthuis Ypenburg

Uitgelicht

Blauwe huizen in Ypenburg

Meer over Ypenburg

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.