Nieuws

Maak van je kleding een kunstwerk!

oppimp 3 meiden voor Marokko

Zin in nieuwe kleren, maar geen zin of geld om iets te kopen? Dan kun je je kleding gratis oppimpen. Stempel of borduur er iets op, en je T-shirt of jurk is als nieuw. Weggooien is zonde. In het Oppimp Atelier in Den Haag Zuidwest maak je van je kledingstuk een uniek kunstwerk.

Je kent het vast wel. Een oude broek, een saai T-shirt, een effen jurk die wel een pimp kan gebruiken. Dat kan aan Het Zicht 78, want daar zit tijdelijk het Oppimp Atelier. Nog tot 20 oktober kun je daar 3 keer per week terecht om je kleding een nieuwe look te geven.

Veel voordelen

Het idee komt van Carola van der Heijden. Ze vertelt: “Als je je kleding persoonlijker maakt, doe je er langer mee. Dat heeft veel voordelen. Je gooit het niet weg, dus je bespaart. Het is ook beter voor het milieu als je iets langer draagt. Dus het is duurzaam. En in het Oppimp Atelier ontmoet je ook andere mensen, dat is gezellig. En je leert technieken om iets op je kleding te maken, zoals borduren of stempelen. Dus hier komen cultuur, duurzaamheid en ontmoeting samen.”

Dingen leren

Carola heeft al veel wijkprojecten gedaan. Vorig jaar begon ze in Mariahoeve met het Oppimp Atelier. Dat werd een succes. In de winkel aan Het Zicht zag ze ook een kans om een tijdelijk atelier te openen. Ze vertelt: “We werken met professionele kunstenaars en met vrijwilligers. Die helpen de mensen die hun kleding willen oppimpen. Veel jongeren leren sommige dingen niet meer, zoals borduren. Daar helpen ze bij. Maar ze helpen ook met stof bedrukken bijvoorbeeld. Veel mensen willen graag dingen leren, en dat kan hier.” Karin is vrijwilliger. Ze vertelt: “Ik kom eens per week een paar uur. Ik heb altijd voor de klas gestaan, maar ben ziek geworden. Hier kan ik mijn creatieve kant gebruiken. En ik leer er zelf ook veel van.”

Vleugels van stof

Een van de jongeren die zich uitleeft in het Oppimp Atelier is Freke van 13. Ze heeft een witte broek meegebracht die ze nu aan het opleuken is. “Borduren kan ik wel een beetje. Ik heb een vlinder bedacht. De vleugels zijn van stof en die borduur ik op de broek. Het is heel leuk om te doen.”

Voor Marokko

Aan een andere tafel zitten 3 meiden: Lois, Hyleas en Tyana. Ze zijn ingespannen bezig met vormen maken voor op de T-shirts. Hyleas legt uit: “We maken kleren voor de mensen in Marokko. Met die aardbeving, dat is zo zielig... Ze hebben niks meer. Stel je voor dat dat hier gebeurt. Dan zou je ook willen dat anderen dat voor jou doen.” Ze hebben eerst kleding uitgezocht. Nu knippen ze vormen uit die ze straks op de T-shirts gaan drukken. Dat gebeurt met een strijkijzer. Want een naaimachine komt er niet aan te pas bij het Oppimp Atelier. Iedereen kan het!

Meer weten?

Oppimp Atelier
Het Zicht 78
Tot 20 oktober
Open: Donderdag     14:30-17:30 uur
            Vrijdag            19:00-21:30 uur
            Zondag           14:00-17:00 uur

Website: www.cultuurgebaar.nl

E-mail: info@cultuurgebaar.nl