Over Staedion

Meebouwen aan de toekomst van Zuidwest

DOE-dag

De verschillende maatschappelijke opgaven waar we in Den Haag Zuidwest voor ‘aan de lat staan’, zijn steeds complexer geworden. Zuidwest staat voor een periode van grote investeringen, in de leefbaarheid en woonomgeving en in de grote ‘transities’ zoals de woningbouw en energietransitie. En met al dat werk voor de deur komen werkgevers op grote schaal personeel te kort. Het is werk wat kan bijdragen aan een nieuw toekomstperspectief voor de werkzoekenden in Zuidwest.

Coalitie wonen, onderwijs en werk

Met deze investeringen in het vooruitzicht zijn de woningbouwcorporaties Haag Wonen, Hof Wonen, Staedion, de gemeente Den Haag en het ROC Mondriaan in 2022 een coalitie aangegaan. Met als doel dat deze investeringen bijdragen aan nieuw arbeidsmarktperspectief voor inwoners in de wijk. En de bedrijven een nieuwe kans biedt op gekwalificeerd personeel, zodat zij ook weer verder kunnen met de grote opgaven in het gebied.

DOE-dag op 11 mei

In 2022 organiseerden we als coalitie de eerste pilots gekoppeld aan investeringen in de woonomgeving en leefbaarheid. Deze pilots smaakten naar meer. En daarom wordt op donderdag 11 mei de eerste DOE-dag* (Schildersdag) georganiseerd bij ROC de Meppel. Op deze dag maken werkzoekenden kennis met het schildersvak. En gaan ze aan de slag met schilderen, spuiten, schuren en werken in een hoogwerker. Zijn zij enthousiast? En het schildersbedrijf ook? Dan volgen de werkzoekenden een cursus van 7 weken. Hierna krijgen zij een baan als leerling-schilder bij een van de leveranciers zoal schilders- en onderhoudsbedrijven van de Haagse corporaties. De leveranciers beschikken op deze manier over nieuw, gemotiveerd personeel die aan de slag kunnen met de grote opgaven op het gebied van onderhoud en woningbouw. Zo bouwen zij direct mee aan de toekomst van hun eigen wijk. Is de eerste DOE-dag een succes? Dan schalen we op en organiseren we meerdere DOE-dagen op andere werkgebieden.

*De DOE-dag wordt georganiseerd door Heko, Rupes, Skyworks, Coen Hagendoorn Bouwgroep, Repair Care, Weijman Vastgoedonderhoud en Claassen Coatings. Dit zijn leveranciers van de Haagse corporaties Haag Wonen, Hof Wonen en Staedion en in samenwerking met ROC Mondriaan en gemeente Den Haag.

Direct een positieve invloed op de wijk

Marieke Stam: “Dit is een mooi voorbeeld van het inzetten van social return bij onze leveranciers in een duurzame en innovatieve jas, waarbij we bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor de mensen in Zuidwest. Er ontstaat een duurzame infrastructuur voor leren en werken waarbij inwoners van Zuidwest zich kunnen om- en bijscholen voor passend werk bij onze leveranciers. Zo kunnen zij direct meebouwen aan de toekomst van de eigen wijk.”

Foto

Uitgelicht

Morgenstond-Tinaarlostraat

Meer over Morgenstond

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.