Bewonersverhaal

Nazomerfeest in de Zichten: gezellig en actief!

Staedion nazomerfeest

Het is zaterdag 16 september en Het Zicht in Den Haag Zuidwest staat bol van de activiteiten. Het is Nazomerfeest om te vieren dat de buurt verbeterd wordt en dat de bouw van project ‘Steenzicht’ is begonnen. De bewoners van de Dreven, Gaarden en Zichten genieten van workshops en spelletjes. Heel gezellig!

Het is gezellig druk aan Het Zicht. Er is zo veel te doen dat je nauwelijks kunt kiezen. Op de parkeerplaats staan tenten en daar gebeurt van alles. Zo tekent Yasmin bijvoorbeeld met henna een prachtige versiering op de hand van Oumayra van 7. “Ik kon kiezen uit een boek met foto’s. Deze vind ik het mooist. Het kriebelt een beetje, maar dat is niet erg.” Tekenares Yasmin vertelt: “Als je er voorzichtig mee bent, blijft het wel een week zitten!”

Dieren timmeren

Achteraan staat de Drumcaravan: een hele rij drumstellen waar kinderen zich op uitleven. De meester doet het voor. Het klinkt lekker opzwepend! En een eindje verder staat een file van kinderen voor de workshop dieren timmeren. Ruben helpt met stukken hout kiezen en aan elkaar passen. Daarna mogen de kinderen zelf met de hamer de spijkers erin slaan. Zhkariya van 8 heeft een krokodil getimmerd. Die verft hij nu groen, met een beetje hulp van Caroline. Hij vertelt: “Nee, dit is niet mijn lievelingsdier, want dat heb ik niet. Maar ik wilde iets stoers maken.” Nu schildert hij scherpe tanden op de bek. “Het is heel leuk om te doen. Straks zet ik hem misschien op mijn kamer.”

Creatieve plekken

Naast het getimmer zitten Helen en Yildiz in alle rust te tekenen. Er liggen plaatjes van Escher als voorbeeld, maar ze hebben zelf iets verzonnen. Yildiz tekent prachtige bloemen: “Ik ben wel creatief. Mijn kinderen kunnen ook goed tekenen. Dit is leuk, het is een leuke dag, iedereen is blij en het is gezellig.” Helen knikt. “Ik zit op schilderen bij meester Hasan, en dit is ook heel fijn om te doen. Het is ook goed dat de winkels aan Het Zicht en Ruimzicht zijn omgevormd tot creatieve plekken. Ik woon in een eengezinswoning hierachter en die wordt in 2028 gesloopt. Daar heb ik moeite mee, want straks heb ik geen tuin meer en ben ik mijn buren kwijt. Dus dat wordt wel wennen. Maar deze dag is erg leuk. Het is goed dat dit wordt georganiseerd voor de bewoners, dat ze dit voor ons doen.”

Kettingslot hangen

Ook bij de winkels aan Het Zicht is het druk. Zo staat er een file van kinderen bij fietsenmaker Martens op nummer 45. Daar is een wedstrijd kettingslot hangen aan de gang. Wie het langst blijft hangen, wint een fiets. Wie wil dat nou niet? Maar het is toch wel lastig. Een jongen geeft het na 13 seconden op, maar het meisje daarna houdt het meer dan 1 minuut vol. Daarna is Mehmet van 6 aan de beurt. Hij blijft 30 seconden hangen. Niet lang genoeg voor de fiets, maar hij krijgt wel een pet. “Best moeilijk,” puft hij, terwijl hij over zijn armen wrijft.

Speurtocht: beertje gezocht

In het Oppimp Atelier op nummer 78 rent een groepje kinderen naar binnen op zoek naar een wit beertje. “We doen een speurtocht,” vertelt Elif, “samen met mijn broertje en 2 buurmeisjes. We hebben al 2 beertjes gevonden, nu moeten we er nog 3. Heel leuk, maar je moet echt goed zoeken. Maar we hebben deze gevonden!” Ze krijgen allemaal een sticker op hun blad. Snel weer naar buiten op zoek naar andere beertjes.

In het zonnetje

Samen met de ondernemers aan Het Zicht en Ruimzicht organiseren Staedion, bouwbedrijf Heijmans en de gemeente het Nazomerfeest in de Zichten. Om te vieren dat de  bouw van Steenzicht is begonnen, maar ook om de lokale ondernemers in het zonnetje te zetten. En om te laten zien wat er bij deze  ondernemers allemaal te doen is. De workshops zijn druk bezocht en iedereen geniet van de gratis lekkere hapjes en drankjes. Een groot succes!