Nieuws

Present helpt mensen helpen

stichting present in gesprek

Veel mensen hebben hulp nodig, anderen willen hulp bieden. Hoe krijg je die bij elkaar? Daar zorgt Stichting Present voor. Die koppelt vrijwilligers aan projecten waarmee ze mensen heel blij maken. Dat scheelt veel leed en ellende.

“Veel mensen willen graag iets betekenen voor anderen,” weet Eva Mabayoje, directeur van Stichting Present. “Maar ze hebben een drukke agenda, of ze weten niet dat iemand in hun omgeving hulp nodig heeft. Wij zijn de brug tussen mensen die vrijwillig willen bieden en degenen die daarmee geholpen zijn. We laten vrijwilligers eenmalige projecten doen, zodat ze niet te zwaar belast worden. Daarmee ervaren ze hoe leuk en waardevol de hulp is, voor beide partijen. Sommigen gaan daardoor vaker vrijwilligerswerk doen.”

Van spelletjes tot sollicitatietraining

Eva legt uit: “Bij de aanmelding kijken we goed wat iemand graag wil doen. Sommige mensen zijn sociaal sterk en willen bijvoorbeeld spelletjes doen met ouderen. Anderen zijn heel praktisch ingesteld en willen liever een muur verven. Ook zijn er mensen met speciale kennis. Zo iemand kan bijvoorbeeld een cv helpen opstellen of een sollicitatietraining geven. Er is ontzettend veel mogelijk.”

Netjes behangen

De hulp is goed voor de helper, de ontvanger én de samenleving. En het scheelt de maatschappij soms gigantisch veel geld. Eva geeft een paar voorbeelden: “Er was een ouder thuiswonend echtpaar waarvan de vrouw vaak viel in huis. Als ze thuis wilde blijven wonen, had ze beugels aan de muren nodig. Maar niemand kon die voor ze plaatsen. Toen zijn 2 collega’s van een bedrijf dat gaan doen. Na een kwartier waren ze klaar en daarna vertelde de man zijn levensverhaal. Hij klonk heel blij. De vrouw was in tranen, omdat ze haar man al jaren niet zo vrolijk had meegemaakt. En bij een mevrouw werd de overwoekerde tuin opgeknapt, en haar buurvrouw vertelde dat ze haar daarna voor het eerst hoorde lachen.”

Muurvast

Iemand anders die dolblij is met Present, is Mo. Hij werd geholpen toen het flink tegenzat in zijn leven en is nu zelf vrijwilliger voor Present. Hij vertelt: “Een paar jaar geleden had ik vast werk. Ik had een huis gekocht waar veel aan moest gebeuren. Maar het ging niet goed met me en werd depressief. Ik raakte mijn baan kwijt en kreeg schulden. De gemeente stuurde me van het kastje naar de muur. Mijn huis bleek de reden waarom ze me niet konden helpen. Ik zat muurvast en dat duurde jaren. Uiteindelijk kwam ik bij de Harde Leerschool om te werken aan mijn mentale gezondheid en een baankans. Daar kwam ik iemand tegen die Present kende.”

Hulp accepteren

Vrijwilligers van Present gingen in het huis van Mo schilderen en laminaat leggen. En uit het netwerk van Present kwam nog andere hulp, onder andere voor een keukentje. Mo is daar heel gelukkig mee. Maar hij bekent: “Het is best moeilijk om te erkennen dat je hulp nodig hebt. En om hulp te accepteren. Maar ik zit daardoor nu veel beter in mijn vel. En omdat ik heb ervaren hoe fijn het is als je geholpen wordt, ben ik nu zelf vrijwilliger bij Present. Ik rijd met de bus rond om spullen te brengen en help bij projecten, zoals behangen. Dat is heel fijn om te doen.” Eva zegt: “Het had zomaar kunnen gebeuren dat Mo dakloos was geworden. Dat is voorkomen, en nu kan hij weer bijdragen aan de samenleving.”

Weer uitzicht

Stichting Present is een landelijke stichting die 20 jaar geleden startte. In 2008 kwam er een vestiging in Den Haag. Die voert elk jaar zo’n 350 projecten uit met groepen vrijwilligers. Dat kunnen collega’s van een afdeling van een bedrijf zijn, of vrienden of familieleden die samen iets willen doen. Mensen kunnen zich ook individueel aanmelden. Eva vertelt: “Bij de kennismaking met vrijwilligers zoeken we uit wat ze willen en waar ze goed in zijn. Mensen die hulp nodig hebben, komen altijd via hulpverlenende instanties. We zoeken de beste match. En het heeft effect, hebben we laten onderzoeken. Mensen die hun situatie niet meer kunnen overzien, krijgen weer uitzicht. Of we voorkomen dat mensen ontsporen. Zulke grote gevolgen kan de hulp van Present hebben.”

Meer weten?

Website: www.presentdenhaag.nl

Telefoon: 070-3696540

E-mail: info@presentdenhaag.nl

stichting present foto bij vlag