Nieuws

Sabra geeft training in weerbaarheid voor vrouwen: “Boksen is liefde, kracht en leven”

sabra

Ze oogt niet groot of indrukwekkend, maar vergis je niet in Sabra Rahiembaks. Voorheen bokste ze jarenlang als prof, nu geeft ze in Bouwlust/Vrederust bootcamps voor vrouwen. Die zitten altijd vol. Een voltreffer dus. Na afloop van een training gaan we even langs.

Het is donderdagavond en de weerbaarheidstraining voor vrouwen van Sabra zit erop. De deur gaat open en 28 vrouwen lopen naar buiten, zichzelf koelte toe wapperend. Ze hebben zich flink in het zweet gewerkt tijdens de wekelijkse bokstraining bij Sabra’s Bootcamp. Zo ook Annemarie. “Door het boksen voel ik me fitter en krachtiger, maar ook zelfverzekerder en weerbaarder. Het is pittig, want Sabra pakt je stevig aan.” Haar vriendin Jolene voegt toe: “Bij Sabra heb ik ontdekt dat ik discipline heb. Door de lessen zit ik lekkerder in mijn vel. De sfeer is hier prachtig, met alleen vrouwen. Heel anders dan op een sportschool. En Sabra is mijn stok achter de deur.”

Grenzen opzoeken

Sabra knikt. “Ik geef geen standaard boksles. Het is op hoog niveau en ik vind altijd triggers om verder te gaan. Ik zoek grenzen bij mensen op.” Dat dit goed werkt, bewijst het feit dat al haar lessen vol zitten zonder dat ze reclame maakt. Sabra: “De vrouwen die hier komen, brengen hun zus of vriendin mee. Het spreekt zich rond. En iedereen blijft komen, afhaken is geen optie. Tijdens de les eis ik van iedereen concentratie, er wordt niet gepraat.”

Alleen voor vrouwen

Waar komen die ferme uitspraken vandaan? Sabra legt uit: “Ik heb 10 jaar bij de marechaussee gezeten en ben wereldkampioen taekwondo én professioneel bokser geweest. Dat verklaart wel wat. Mijn sportschool heb ik opgezet omdat zoiets als dit er niet was, alleen voor vrouwen. Ik ben voor de gein begonnen en dat explodeerde. Nu ben ik dag in dag uit met boksen bezig.”

Iets voor jezelf

Sabra wil de vrouwen met haar lessen iets meegeven. “Ze mogen er zijn en moeten zichzelf niet vergeten. Ik heb veel moslima’s in de groep en die cijferen zichzelf snel weg in hun gezin. Ze moeten vooral zorgzaam zijn. Ze zijn vrouw en moeten bij de kinderen blijven, dat idee. Sommige vrouwen doen veel moeite om hier te komen. Ze moeten hun man overtuigen of vinden het zelf moeilijk om de deur uit te gaan. Maar het is niet egoïstisch om iets voor jezelf te hebben. En hier komen ze in een hechte groep. Ik werk met vaste groepen. We starten samen en als het traject voorbij is, start een nieuwe groep.”

Jezelf leegmaken

Boksen lijkt zo hard. Waarin zit de aantrekkingskracht? Sabra: “Boksen is liefde en kracht, boksen is leven. Iedereen heeft een breekpunt en als je daar doorheen komt, kun je verder. Ik gebruik het ook als therapie, het is een middel om iets te bereiken. Als je je openstelt, kun je jezelf met boksen leegmaken. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Dan bereik je zen.” Dit werkt ook bij mensen die veel ellende meemaken. “Ik wil mensen die onbereikbaar zijn inspireren. Mensen die gepest worden, probleemjongeren, kwetsbare mensen, mensen die huiselijk geweld meemaken. Ik laat ze voelen dat ze ergens bij horen.”

Grenzen verleggen

In de bootcamp laat ze vrouwen ook boven zichzelf uitstijgen. Naoual vertelt: “Ik wilde vooral fitter worden. Maar in de lessen heb ik meer teruggekregen dan ik had verwacht. Ik kan grenzen verleggen, en ik had niet gedacht dat ik dat kon. Daar ben ik blij mee.”