Bewonersverhaal

Sintvoorieder1: bij elk kind komt de Sint

Sintvoorieder1 3

Op 5 december worden bijna alle kinderen in Nederland verwend met cadeautjes. Ja, bijna allemaal, want sommige kinderen vallen buiten de pakjesboot. Door armoede bijvoorbeeld. Daarom is Stichting Sintvoorieder1 opgericht. Het doel: een pakje van de Sint voor élk kind!

In Leidschendam staat een Pakhuis. Daar wordt druk gespaard voor het Sinterklaasfeest: speelgoed, knutselspullen, dingen om te tutten, van alles. En allemaal om flink uit te pakken op 5 december. Met cadeautjes voor kinderen tot 18 jaar, die anders geen pakje zouden krijgen. Bijvoorbeeld kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Elk jaar trekken de vrijwilligers van de stichting Sintvoorieder1 daarvoor alles uit de kast.

Geen cadeautje? Dat moet anders!

Esther Blom uit Den Haag richtte de stichting samen met een vriendin op. Ze vertelt: "Het begon klein, bij mij thuis. Ons voorbeeld was het inzamelen van spulletjes in schoenendozen op school voor kinderen in de derde wereld. Ook de overdaad aan cadeaus bij verjaardagen zette ons aan het denken. Terwijl in Nederland veel kinderen in armoede opgroeien. Die krijgen geen cadeautjes met Sinterklaas. Wij dachten: dat moet anders." 

Wat 10 jaar geleden begon als een simpel project, groeide uit tot een stichting met 300 vrijwilligers in 15 plaatsen in Nederland. Vorig jaar bezorgden ze zon 10.000 kinderen voor 5 december een cadeautje. 

Elk kind is lief geweest

Sinterklaas hoort er voor ieder kind te zijn, vindt Esther. Of kinderen nu uit een rijk of een arm gezin komen, ze moeten allemaal gezien worden. Ieder kind moet mee kunnen doen met dit feest, dit sprookje. Veel ouders hebben geen geld voor cadeautjes, maar hun kinderen zijn wél lief geweest. Met Sintvoorieder1 nemen we die zorg van de ouders weg. We geven elk kind een fijne Sinterklaasavond. En nieuwkomers in Nederland die Sinterklaas nog niet kennen, zoals statushouders, nemen we zo ook mee in de Nederlandse cultuur.

Sintvoorieder1

Een hele klus

Zon grote stichting is wel een hele klus. "In het begin dacht we: dat doen we wel even," vertelt Esther. "Maar je moet allerlei instanties langs. Om cadeautjes en snoepgoed in te zamelen en om donaties te krijgen, maar ook om de pakjes bij de juiste kinderen te krijgen. De privacy van de kinderen is natuurlijk belangrijk. Daarom werken we met contactpersonen van maatschappelijke instellingen, van het Leger des Heils tot de Reclassering. En voor de geschenken werken we met allerlei bedrijven samen. Die doneren bijvoorbeeld overbodige voorraden."

Sintvoorieder1 is een geoliede machine. Dat moet ook wel, met zo veel contacten met instellingen en bedrijven en zo veel vrijwilligers. "De administratie is bijvoorbeeld heel strak geregeld," zegt Esther. "Alles wat er binnenkomt en uitgaat, wordt nauwkeurig bijgehouden. En het inzamelen en uitrijden moet super goed afgesproken worden. Met al die jaren ervaring weten we inmiddels hoe het werkt. En we doen het nog steeds met evenveel liefde."

Hartverwarmende reacties

De reacties zijn hartverwarmend. "Kinderen krijgen de pakjes via de instanties waarmee we samenwerken. Daarvan krijgen we prachtige verhalen terug. En we zijn een keer bij een Sinterklaasavond bij het Vadercentrum geweest, dat was geweldig. Ook krijgen we filmpjes toegestuurd van kinderen die hun cadeautje uitpakken. Als we die blije gezichten zien, weten we waar we het voor doen."

Wilt u ook dat ieder kind iets krijgt van de Sint? 

Vanwege corona kan Sintvoorieder1 nu alleen in het pakhuis in Leidschendam spullen inzamelen en alles organiseren. Iedereen die cadeaus wil geven die nog nieuw en goed zijn, kan ze daar afgeven. Ook snoepgoed, lint en pakpapier zijn welkom. Net als helpende handjes van vrijwilligers en financiële steun, zegt Esther: "Via onze website kunnen mensen geld doneren. Daarmee zorgen we dat ieder kind mee kan doen met Sinterklaas."

Sintvoorieder1 2