Bewonersverhaal

Sparkle in Style: mooi in Moerwijk

sparkle in style jelissa

Als je bij Sparkle in Style in Moerwijk binnenstapt, is het één en al rust en concentratie. Vooraan in de hoek oefent een meisje met het vijlen van nagels, aan de overkant krijgt een kapperspop een fraai opgestoken kapsel, en achterin wordt een examen visagie afgelegd. Dit allemaal onder de bezielende leiding van Ruby Pracht en haar assistente Layla.

“Sparkle in Style is een leerbedrijf,” legt Ruby uit. “Het is bedoeld voor jonge vrouwen die zijn uitgevallen in de maatschappij. Ze hebben bijvoorbeeld een trauma opgelopen, zijn aan de drugs geweest of hebben in jeugddetentie gezeten, of ze zijn heel jong zwanger geraakt. Daardoor hebben ze hun school niet kunnen afmaken en geen vak geleerd. Speciaal voor meisjes was er nog geen opstap naar werk en naar de samenleving. Daarom ben ik hier 3 jaar geleden Sparkle in Style gestart, onder de vleugels van onze buren Made in Moerwijk, waar allerlei sociale projecten gebeuren. Hier worden meisjes 2 dagen per week gedurende 3 maanden opgeleid tot visagiste, nagelstyliste of kapster.”

Veilig

Op deze ochtend zijn alle vrouwen min of meer zelfstandig bezig, terwijl Ruby er als een moederkloek tussendoor loopt en hier en daar bijstuurt. Ruby legt uit: “Ze leren natuurlijk vaktechnieken, maar doen ook sociale vaardigheden op en ontwikkelen zich op persoonlijk vlak. Het is hier heel veilig. Sommige meisjes komen erg bedeesd of angstig binnen, maar ze bloeien na een paar maanden helemaal op. Ze leren een vak en krijgen zelfvertrouwen. We begeleiden ze naar een stage, bijvoorbeeld bij de Fashion Week of op de Huishoudbeurs, of naar een baan. Daar worden ze gezien als specialist in het vak en daar ontmoeten ze weer anderen en durven dan meer over zichzelf te vertellen. Een hele overwinning.”

Lotgenoten

Jelissa is 2 maanden geleden gestart met de kappersopleiding en oefent nu met het opsteken van lang haar. “Na een traumatische ervaring was ik in een isolement beland en ik had het erg moeilijk. Via het maatschappelijk werk ben ik hierheen gekomen. De sfeer is hier heel prettig. Ruby is echt een moederfiguur, en het is ook fijn om met lotgenoten samen te werken. Door deze opleiding voel ik me nuttig, ik ben hier ontzettend blij mee. Ik wil graag doorgroeien en in een leuke kapsalon gaan werken.”

sparkle in style Yindra

Yindra wil graag nagelstyliste worden en krijgt uitleg van Ruby

Zelfexpressie

Yindra is er pas 3 weken en begint uit haar schulp te kruipen. “Ik wil graag nagelstyliste worden. Zelfexpressie vind ik belangrijk, ik wil graag iets meegeven aan mensen. Ik was al met nail art bezig en creëer graag iets nieuws, maar ik moet eerst de basis leren. Toen ik hier de eerste keer binnenkwam, was het lekker rustig, de sfeer is fijn. Ik kom hier heel graag.”

Certificaat

Voor Melody zitten de 3 maanden erop: ze doet vandaag de visagie van een model om haar certificaat te halen. Nadat ze in opperste concentratie wimpers heeft opgeplakt, vertelt ze: “Ik ben hier via de gemeente gekomen. Ik wilde graag iets doen met make-up, maar wist niet dat dit bestond. Het is heel leuk, de mensen zijn fijn. En ik vind het goed hoe hier met spullen wordt omgegaan. Het is voor mij heel leerzaam.”

sparkle in style melody

Melody doet de visagie van een model

Online les

Niet alleen voor de vrouwen in opleiding is Sparkle in Style een aanwinst, het is ook een sociaal project voor de buurt, vertelt Ruby. “Normaal gesproken zijn we in de ochtend leerbedrijf en ’s middags salon voor de wijk. Leerlingen kunnen in de salon stagelopen en assisteren, en als ze hun certificaat hebben behaald, mogen ze klanten helpen. In Moerwijk wonen veel mensen met een krappe beurs en die kunnen zich hier tegen een zacht prijsje mooi laten maken. Tijdens de coronacrisis waren we gesloten en hebben we veel online lesgegeven, want we wilden onze leerlingen niet kwijtraken. Nu zijn ze wel weer volop bezig bij Sparkle in Style, maar op afstand, met maximaal 3 leerlingen en 3 docenten. De salon is nog gesloten”

Verwendag

“Als alles weer door kan gaan, willen we ook weer starten met de Verwendag,” zegt Ruby. “Die is op de laatste donderdag van de maand. Dan hanteren we extra lage prijzen voor de buurt. Leerlingen die bijna hun certificaat hebben, kunnen dan al iets verdienen. Ze krijgen veel complimenten, waardoor hun zelfvertrouwen groeit. En de klanten knappen ervan op als ze er mooi uitzien. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Sparkle in Style

Westhovenplein 46
Den Haag, Moerwijk
tel: 06 - 15 37 10 14
www.sparkleinstyle.nl      

sparkle in style ruby en laila

Ruby en Layla

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.