Typisch Haags

Stadsoase Spinozahof: 10 jaar groene plek voor ontmoeting

Coördinator van Spinozahof Marian van Edixhoven

In hartje stad ligt een schitterende tuin. Een oase van groen tussen het asfalt, de stoepen en de stenen huizenblokken van de Stationsbuurt. Hier groeien niet alleen planten, maar ook vriendschappen. Op 26 april viert de Stadsoase het 10-jarig bestaan én de voortzetting, want de oase mag weer 5 jaar blijven.

Een bonte verzameling mensen in de groene Stadsoase Spinozahof: het is feest! Deze bijzondere buurttuin bestaat 10 jaar. Opgebouwd uit het niets op een stuk grond waar Staedion nieuwe woningen zou gaan bouwen. Maar de financiële crisis stak daar een stokje voor. Toen begonnen een paar pioniers er een tuin. Nu, 10 jaar later, opent Eigen Hulp Straatorkest het feest en noemt wethouder Arjen Kapteijns in zijn toespraak de tuin “sociaal cement in onze stad”. Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag, stelt dat hier “échte waarde” wordt gecreëerd. Mooie woorden, en wie gaat kijken, ziet dat ze kloppen.

Puinruimen

Het begon in maart 2014. De grond op de hoek van de Spinozastraat en de Repelaerstraat lag al 2 jaar braak. Als je ziet wat daar sindsdien is ontstaan, geloof je je ogen niet. Marianne Edixhoven is coördinator van de Stadsoase en pionier van het eerste uur. Ze vertelt: “Ik had al meer duurzame projecten in de buurt gedaan en kreeg van buurtbewoners de vraag of ik tijdelijk iets met die grond kon. Met een aantal mensen konden we daar 1 jaar tuinieren. Eerst moesten we puinruimen, er lag veel troep. En er was helemaal niets, ook geen water, maar er stond wel een oude badkuip. Die hebben we gevuld met water uit de gracht, met zo’n rij mensen die emmers aan elkaar doorgeven. Veel later kwam er een wateraansluiting. Maar zo eenvoudig zijn we begonnen.”

Badkuip voor de eenden

De tuin groeide en bloeide. Voor elk probleem bedacht de groep actieve tuiniers een oplossing. Marianne geeft een voorbeeld: “Slakken aten alles op, en eenden zijn dol op slakken. We hebben de badkuip ingegraven als vijver en eenden in de tuin losgelaten. Probleem opgelost.” De tuin werd steeds mooier, maar hoelang ze mochten blijven was onduidelijk. Totdat er een contract voor 2 jaar kwam. En in 2019 kwam er een contract voor 5 jaar. Marianne: “Toen konden we echt doorpakken. We hebben containers gekocht en daar een groen dak op gelegd. En dankzij fondsen konden we zelfs uitbreiden met een kas. Daar eten we samen of doen activiteiten. En nu is het contract opnieuw met 5 jaar verlengd. Alle reden voor een feest!”

27 nationaliteiten

De Spinozahof telt 31 tuintjes van buurtbewoners. Daarnaast is er een gemeenschappelijke tuin voor alle 220 leden. Groenten, bloemen, alles groeit en bloeit er. Voor minimaal 25 euro per jaar ben je lid en mag je meedoen met tuinieren en andere activiteiten, want er gebeurt nog veel meer voor de buurt. Taallessen, koken, workshops, als het maar leidt tot contact. Het werkt heel goed, zegt Marianne. “Een vrouw die hier heel voorzichtig met een plantenbak begon, heeft nu een tuintje. Ze brengt ook anderen mee die blijven komen. Zo groeit het. Hier komen 27 nationaliteiten. Veel mensen zijn vanuit hun cultuur gewend te tuinieren en wisselen hier van alles uit. Prachtig.”

Met iedereen praten 

Een van de vrijwillige leden is Hiba, die afkomstig is uit Sudan. In haar tuintje kweekt ze kruiden, aardbeien en nog veel meer. “Ik kom om de dag,” vertelt ze. “Ik volg ook de Nederlandse taalles. Voor mij betekent de Stadsoase Spinozahof ontzettend veel. Hier doe ik contacten op. Ik kan hier met iedereen over van alles praten, iedereen is heel open. En het is een geweldig feest. Er zijn veel bekenden, maar ook nieuwe gezichten. Ik heb Afrikaanse koffie meegebracht en er wordt pizza gebakken in de pizzaoven. Het is heel gezellig!”

Uitgelicht

Twee bewoners in gesprek onder parasol

Meedoen

In Den Haag zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?

den haag skyline

Meer over Stationsbuurt

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.