Bewonersverhaal

Stichting Lotje helpt kinderen in nood

Els, Azam en Kiki bij de kast van Stichting Lotje

Op 20 plaatsen in de stad staan de paarse kasten van Stichting Lotje, met kleding en spullen voor kinderen die noodsteun nodig hebben. Maar de stichting doet nog veel meer voor kinderen. Oprichtster Else, manager Kiki van Stichting Lotje en jeugdwerker Azam van Wijkz vertellen wat ze allemaal doen.

Het gebeurt vaak: een kind heeft kleding of schoenen nodig, maar de ouders kunnen dat niet betalen. Dan kunnen ze terecht bij de kasten van Stichting Lotje die verspreid staan op 20 plekken in de stad. “Deze kast heb ik 11 jaar geleden paars geverfd,” vertelt Else Kodde. “Toen hebben mijn man en ik de stichting opgericht en genoemd naar onze dochter Lotje, die nu 17 is. De Kast van Lotje heeft drie doelen: hulp bieden aan gezinnen die het lastig hebben, hergebruiken van kleding, schoenen en klein speelgoed, en verbinden van de wijken in Den Haag.”

Slippers in de winterkou

Else staat met jeugdwerker Azam en manager Kiki bij de paarse Kast van Lotje in buurtcentrum Octopus in de Schilderswijk. Azam werkt samen met een vrijwilliger van Stichting Lotje, die vanuit haar netwerk zorgt dat de kast goed gevuld blijft. Azam vertelt: “Als jeugdwerker bij Octopus zie ik bijvoorbeeld kinderen in de winterkou op slippers lopen of een veel te kleine jas dragen. Dan spreek ik voorzichtig de ouders aan. De kast staat in een aparte ruimte, zodat ouders met hun kinderen ongezien spullen kunnen kiezen en passen. Er is veel schaamte. Soms moet ik een tasje met spullen naar buiten dragen, want ze willen niet dat iemand hen daarmee ziet. Maar ik heb goed contact met veel ouders en kan ook signaleren of er geldproblemen zijn. Als ze iets uit de kast uitzoeken, kan ik meteen polsen of ze nog méér nodig hebben.”

Spullen, maar ook activiteiten

Nog méér, ook daar zorgt Stichting Lotje voor. Kiki legt uit: “Als een kind bijvoorbeeld een bed of een fiets nodig heeft, plaatsen we een bericht op Facebook, Instagram of LinkedIn. Dan krijgen we vaak al binnen een paar uur een aanbod. Ook hulpverleners kunnen bij ons een aanvraag doen voor spullen.” Else: “Het is begonnen met de Kast van Lotje, maar inmiddels zit er van alles omheen. We organiseren ook activiteiten. Met kerst konden 700 kinderen naar de bioscoop en daarna een burger eten. Een feest was dat! Dit hebben we georganiseerd met Business Netwerk Haaglanden. En binnenkort start de Academie van Lotje waarmee we kinderen hun talenten kunnen laten ontdekken.”

Spullen én donaties van bedrijven

De kleding en andere spullen worden ingezameld door mensen in wijken waar de meesten het goed hebben, maar ook in wijken waar de inkomens laag liggen. “Er zit ontzettend veel kracht in de samenleving. En ik vind het mooi om al die mensen met elkaar in contact te brengen,” zegt Else. Op 25 maart is Stichting Lotje een van de twee goede doelen van het Ondernemersgala Den Haag. Dat is heel welkom voor Stichting Lotje, die geen subsidie ontvangt van de gemeente.

Adopteer een Kast

De plannen van Else zijn aangeslagen: na die allereerste kast zijn het er inmiddels 20. Dat is niet onopgemerkt gebleven: de 10e is geopend door burgemeester Van Aertsen, de 17e door burgemeester Krikke en de 20e door burgemeester Van Zanen. “We zijn groot geworden door klein te blijven,” zegt Kiki lachend. Else knikt. “Het is mooi om te zien hoeveel we met de stichting al hebben kunnen doen. Ook het verbinden lukt. Maar hulp blijft noodzakelijk, zeker in deze zware tijden. Organisaties kunnen een kast adopteren en nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. We werken actief samen met bedrijven en fondsen. Samen de stad een beetje mooier maken, daar gaat het om.”

Meer informatie, ook over de plekken waar de Kasten van Lotje staan:

Website: www.stichting lotje.nl
E-mail: info@stichtinglotje.nl
Tel: 06 - 42 20 23 14

Els, Azam en Kiki bij de kast van Stichting Lotje