Bewonersverhaal

Thuiszitten is hoofdpijn: kom naar het VrouwenBuurtLab!

Vrouwenbuurtlab in Spoorwijk

Een warm bad voor vrouwen in Spoorwijk. Zo voelt het VrouwenBuurtLab. Het is een fijne plek waar vrouwen met allerlei achtergronden elkaar ontmoeten en zich kunnen ontwikkelen. Al meer dan 2 jaar haalt dit centrum vrouwen achter de voordeur vandaan.

Al wanneer je binnenloopt, voel je de warme sfeer en het welkom. In de ruimte achterin zitten dames aan de koffie. Als je op de lach afgaat, is het er reuze gezellig. In een groot lokaal wordt een cursus Financieel Fit gegeven. Daar gaat het er serieus aan toe. Het kan allemaal in het VrouwenBuurtLab aan de Van Meursstraat. Het is er voor vrouwen van alle leeftijden en uit alle culturen. Allemaal onder het motto: thuiszitten is hoofdpijn!

Meer dan moeder zijn

Dilan is de coördinator van het centrum. Ze legt uit: “Het gaat hier om 3 dingen: ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen. Veel vrouwen vinden het lastig om de deur uit te gaan, maar hier is het veilig, tussen andere vrouwen. Die leren ze kennen. En ze kunnen hier ontdekken waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden om te doen. Vaak zeggen vrouwen die hier aan een activiteit meedoen: ik wist helemaal niet dat ik dit kon, of dat ik dit zo leuk vind! Dat is de stap naar ontwikkelen. In cursussen ontdekken de vrouwen dat er meer is dan alleen het moederschap. Ze vinden hun talenten. Dat is mooi om te zien. Dat geldt trouwens ook voor vrouwen die geen moeder zijn.”

Van taalles tot werkervaring

De volgende stap is dat de vrouwen zich verder ontwikkelen. Dat kan heel laagdrempelig, met workshops en cursussen. Dilan vertelt: “Hier leren vrouwen over financiën of energie, er is taalles en naailes, ze kunnen sporten, je kunt alle kanten op. Vrouwen die verder willen, kunnen voorlichting krijgen over opleidingen of doorstromen naar vrijwilligerswerk of betaald werk. Er is bijvoorbeeld een vrouw die cateraar wil worden. We helpen haar door opdrachten te geven. Zo kan ze werkervaring opdoen en leert ze wat erbij komt kijken. Het is heel verschillend wat vrouwen hier doen.” 

Oppas tijdens de cursus

In een kamer vol speelgoed zit een vrouw met een paar kleine kindjes te spelen. Dilan vertelt: “Dat is de oppas. Die past op kleine kinderen als hun moeder een cursus volgt. Iedereen kan dus altijd een cursus volgen.” Zo kunnen vrouwen met kinderen die nog niet naar school gaan, toch anderen leren kennen en aan zichzelf werken.

Werken aan de toekomst

Aan de toekomst werken kan op verschillende manieren. “Een loopbaancoach bekijkt samen met de vrouwen wat ze kunnen en willen. Als een vrouw graag in de zorg wil werken, kan ze via het Wijkleerbedrijf een jaar gratis opleiding volgen met baangarantie.” In februari heeft het Lab het initiatief genomen voor een banenmarkt. Dilan: “Er waren veel werkgevers en organisaties, en we hadden meer dan 1.250 bezoekers! We hebben mooie resultaten behaald, want verschillende vrouwen hebben meteen een baan gevonden of zijn aan een loopbaancoach gekoppeld. En 150 vrouwen hebben zich aangemeld voor taalles in de bibliotheek. Op 9 november 2024 organiseren we opnieuw een banenmarkt.”

Computerles

Een van de vrijwilligers is Onira. Ze geeft computerles. “Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen en ik kan goed met de computer omgaan. Veel vrouwen beginnen vanaf nul. Ik probeer er eerst achter te komen wat een vrouw precies wil leren, en waarvoor ze de computer of de smartphone wil gebruiken. Daar help ik bij. Dat gaat in kleine stapjes. Bijvoorbeeld: hoe stuur je een e-mail? Het geeft veel voldoening als iemand zegt: daar weet ik niks van, dat kan ik niet, maar als ze het dan na wat oefenen toch zelf kan. Dat is een overwinning!”

VrouwenBuurtLab

Van Meursstraat 1 in Spoorwijk

Website: https://wijkz.nl/vrouwenbuurtlab/

Tel: 06 - 85 78 29 87

E-mail: vrouwenbuurtlab@wijkz.nl

 

Filmpje van de banenmarkt in februari.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier

Uitgelicht

Laak straatbeeld

Meer over Laakkwartier en Spoorwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.