Bewonersverhaal

Tijmen wint een maand gratis huur

Tijmen ontvangt de cheque voor een maand gratis huur

In het centrum huurt student Tijmen een kamer van Staedion. Hij is blij verrast als hij hoort dat hij een maand gratis mag wonen. Deze cheque wint hij, omdat hij zijn huur betaalt met een automatische incasso. En als student is hij erg blij met dit cadeau.

Op een prachtige plek in hartje Den Haag, bij de Prinsestraat, woont Tijmen in een studentenhuis van Staedion. Blij verrast neemt hij de bloemen en de cheque voor een maand gratis huur aan van bewonersconsulent Rashied. Die vraagt aan hem: “Hoelang woon je hier nu?” Tijmen vertelt dat hij hier 3,5 jaar geleden in trok. “Het bevalt onwijs goed, het is absurd dat ik hier kon komen wonen. Zoiets als dit vind ik nooit meer. Via mijn buurman, een vriend van me, ben ik hier gekomen. Er zijn 10 kamers, en als er een vrijkomt, bekijken we samen wie we bij Staedion voordragen. Zo kwam ik hier zelf terecht. Heel gezellig. Ook tijdens corona was het geweldig om hier samen te wonen. Dat heeft veel ellende gescheeld.”

Bitterzoet

Tijmen studeert grafische vormgeving aan de kunstacademie in Rotterdam. “Ik zit in mijn laatste jaar, dus hier kan ik niet meer zo lang blijven. En ik kijk er niet naar uit om hier weg te moeten. Dat wordt bitterzoet: blij zijn met mijn diploma, maar afscheid nemen van dit huis. Maar het is goed als er daarna weer een student in kan. Ik gun iedereen de kans om op zo’n fijne plek te wonen. Het is een leuk huis. Op elke verdieping hebben we een keuken en op zolder is een gemeenschappelijke ruimte, waar we een schommel hebben hangen.”

Automatisch afschrijven

De incasso-actie van Staedion kende Tijmen niet. Wel betaalt hij al sinds hij hier introk zijn huur via een automatische incasso. “Eigenlijk dacht ik dat iedereen dat inmiddels wel doet.” Bewonersconsulent Rashied schudt zijn hoofd. “Best veel mensen doen dat nog handmatig. Maar bij Staedion zijn we blij als huurders de huur automatisch laten afschrijven, dan komt het bedrag op tijd binnen. Voor de huurders zelf is dat ook handig, want dan kunnen ze het niet vergeten.” Tijmen knikt. “Het is ook heel makkelijk, je hoeft er niet meer bij na te denken. En het loopt mooi in lijn met de huurtoeslag.”

Welkom cadeau

De maand gratis huur kan Tijmen goed gebruiken. “Het zijn dure tijden, en studenten vallen buiten alle regelingen voor compensatie. Dus het is een heel welkom cadeau en een mooie verrassing!”

Tijmen voor het raam van zijn woning

Uitgelicht

centrum skyline den haag

Meer over Centrum

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.