Bewonersverhaal

Voedseltuin Moerwijk: van en voor Moerwijkers

Voedseltuin Moerwijk

Perken met allerhande groenten, fruitboompjes, aardbeienbedjes, het is allemaal te vinden in de Voedseltuin Moerwijk achter Guntersteinweg 11. Een tuin voor de wijk waar vrijwilligers de planten vertroetelen en wijkbewoners kunnen delen in de oogst.

Een beetje verscholen in een hoek van Moerwijk-Noord ligt een gigantische moestuin. Een tuin met een geschiedenis en een goed verhaal. Neo de Bono is algemeen coördinator van de Moerwijk Coöperatie en kan het kleurrijk vertellen. “Jaren geleden was dit een stuk grond waar zorgbehoeftige mensen in het zonnetje konden zitten, en er zijn ook schooltuintjes geweest. De grond lag een beetje te liggen, totdat wijkbewoner Michel Bos het plan kreeg om hier een voedseltuin voor de wijk te beginnen. Met hulp van vrijwilligers kreeg hij dat van de grond.”

Hoe groeien tomaten?

Neo raakte vanuit de Moerwijk Coöperatie betrokken bij de stichting Buurttuin Moerwijk en is super enthousiast. Terwijl hij wijst op de bedden vol planten en struiken, vertelt hij: “Mensen worden blij van groen en van samen in de tuin werken. En kinderen weten amper nog waar tomaten vandaan komen. Dat leren ze hier. Eten is er genoeg, maar het wordt slecht verdeeld, en gezond voedsel al helemaal. Veel Moerwijkers hebben het geld niet om gezonde voeding te kopen. Dan is deze tuin een uitkomst, want hier kunnen ze zelf groenten kweken. Maar ze kunnen er ook alleen maar lekker komen zitten.”

Extra voor de Voedselbank

De oogst uit de tuin blijft in de wijk: bij de vrijwilligers en bij mensen die het hard nodig hebben. “De Voedselbank is in coronatijd uit z’n voegen gebarsten en de pakketten dekken maar een deel van wat mensen nodig hebben. Er is doorlopend tekort aan middelen. Als ze er groenten uit de voedseltuin bij krijgen, helpt dat alweer een beetje. En blijft er nog wat over, dan worden daar maaltijden van gemaakt.”

Talent in de tuin

De tuin betekent nog veel meer voor de Moerwijkers. “Iedereen kán iets, maar niet iedereen weet dat van zichzelf. In Moerwijk werken we met de Piëzo-aanpak die ze in Zoetermeer hebben opgezet. Die gaat uit van talent dat mensen hebben en dat ze verder kunnen ontwikkelen. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld instromen in een vaste baan. We zijn bezig om het werk in de Voedseltuin erkend te krijgen als tegenprestatie voor de bijstand. Dan kan dat meer gaan groeien. Net als de plantjes in de tuin.”
 

Voedseltuin Moerwijk 1

Écht van Moerwijkers

Daar blijft het niet bij, zegt Neo. “Wat écht belangrijk is, is dat de tuin van Moerwijkers is. Zo veel in de wijk is níét van de bewoners, maar van de gemeente of van projectontwikkelaars. Wijkbewoners maken samen de tuin, ze ontmoeten elkaar en werken met elkaar. De pacht wordt betaald door de Stichting Buurttuin Moerwijk, die is verbonden aan de Coöperatie. Alle wijkbewoners kunnen actief lid worden van de Coöperatie Moerwijk. Dat kost niks, ze mogen wel wat bijdragen naar draagkracht. Vanuit dat lidmaatschap krijgen ze de vraag welke bijdrage ze willen leveren aan de wijk. Dat kan dus meewerken in de Voedseltuin zijn. Met het idee: past het bij wat ik kan en waar ik woon. Er zijn nu zo’n 25 vrijwilligers actief in de Voedseltuin, maar dat mogen er veel meer worden. Er is werk genoeg en het is hartstikke gezellig. Dus wees welkom!”

Meer weten over de tuin of aanmelden? Zie de Moerwijk Coöperatie:
https://www.moerwijkcooperatie.nl/voedseltuin-moerwijk/
of bel:  070-204 22 44
of mail: contact@moerwijkcooperatie.nl

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.