Persbericht

43 betaalbare én duurzame woningen Haverkamp opgeleverd

Foto

Met de oplevering van de 43 - bijna energieneutrale - appartementen in Mariahoeve draagt Staedion bij aan de beschikbaarheid van woningen voor huurders die minder kunnen besteden. Én aan het verduurzamen van de stad. Met het planten van de eerste boom door bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk was de oplevering een feit.

Creëer draagvlak achter de voordeur voor duurzaamheid

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion vertelt: "Het thema duurzaamheid is belangrijk en vraagt van velen medewerking op landelijke schaal. Het is soms lastig om mensen het belang van duurzaamheid uit te leggen. Daarom is het ook gewoon fijn en tastbaar dat je 43 woningen (bijna) energieneutraal kan opleveren aan bewoners. En je zo kan zeggen dat dit bij wijze van spreken 1 of 2 tassen boodschappen per maand voor iemand kan opleveren. Dan pas krijg je ook draagvlak voor dit thema achter de voordeur, bij onze bewoners.

Twee vliegen in een klap

Ook zijn de appartementen aan de Haverkamp een mooi voorbeeld hoe betaalbaarheid en duurzaam samen kunnen gaan. De sociale huurappartementen zijn bijvoorbeeld voorzien van een warmtepomp voor de opwekking van warmte en warm water. Er is goede isolatie door de kunststofkozijnen met triple glas. De woning wordt via vloerverwarming verwarmd en in de zomer gekoeld. De bewoners koken niet meer op gas maar op inductie. En op het dak liggen zonnepanelen voor de opwekking van elektrische energie. De woningen krijgen een energielabel dat vergelijkbaar is met A+. Dit betekent dat de woningen een zeer laag energieverbruik hebben. Met de realisatie van deze woningen slaan we twee vliegen in een klap. We zorgen voor een aanvulling op het aantal betaalbare sociale huurwoningen en dragen een steentje bij aan het verduurzamen van de stad. Twee belangrijke themas voor Staedion."
 
Thunnissen bouwde de 43 appartementen. Bart Maas, directeur: "De nieuwbouw aan de Haverkamp is gerealiseerd op basis van een Design  Build opdracht. Hierdoor konden wij maximaal inspelen op de wensen en ambities en een kwalitatieve invulling geven aan dit project. Binnen een jaar na start bouw leveren wij 43 duurzame (bijna) energieneutrale appartementen op, die volledig aansluiten op de ambities van Staedion."

Oase van rust

Roos Harteveld en Florian de Vette zijn een van de nieuwe bewoners van Haverkamp. "We zijn blij dat we binnenkort kunnen verhuizen naar Haverkamp. We wonen nu midden in het centrum. Het is heerlijk om naar een nieuwbouwappartement tussen het groen te verhuizen. Echt een oase van rust. En dan ook nog heel duurzaam. Iets wat wij beiden erg belangrijk vinden."

Van alle gemakken voorzien

De opgeleverde driekamerappartementen van circa 60 vierkante meter zijn van alle gemakken voorzien. De woningen op de begane grond grenzen aan een tuin met gevarieerde beplanting. De overige woningen hebben allen een balkon. Ook zijn de parkeerplaatsen uitgerust met speciale bestrating voor betere infiltratie bij regenbuien. Naast een fietsenstalling zijn er ook een aantal plekken waar bewoners hun scootmobiel kwijt kunnen.
 

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.