Persbericht

Geslaagd singlesevenement tegen woningnood

Foto

Op vrijdagavond 10 juni organiseerde Staedion een singlesevenement. Tijdens deze avond bracht de Haagse woningcorporatie ruim 60 singles bij elkaar. Niet alleen om huurders blij te maken in de liefde, maar ook om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen nu de woningnood hoog is.

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion: "Het evenement is een eenmalige, ludieke actie waarbij we relatiezoekenden niet alleen blij willen maken in de liefde, maar juist ook aandacht willen vragen voor de woningnood. We doen er alles aan om zoveel mogelijk te bouwen, onze ambitie is om de komende jaren duizenden nieuwe woningen toe te voegen. Maar dit is niet de enige oplossing, want nieuwbouw voegt jaarlijks circa 1% van de woningvoorraad toe, terwijl 99% er al staat. We zien ook kansen om bestaand bezit beter te benutten door bijvoorbeeld de doorstroom te verbeteren. Daarvoor moeten we onder andere de drempels om samen te wonen, in welke vorm dan ook, verlagen. Huurders worden nu soms gekort in toeslagen of hun bijstandsuitkering als zij gaan samenwonen. En maken zich zorgen dat als de relatie uitgaat, zij onderaan de lange wachtlijst komen voor een nieuwe sociale huurwoning." 

Creatieve oplossingen

 Van Herk begrijpt dat de singlesactie de woningnood niet oplost. "Maar het brengt wel de maatschappelijke discussie op gang. Het is namelijk een probleem van ons allemaal waar we samen met huurders, de gemeente en overheid iets aan moeten doen." Staedion onderzoekt verschillende, creatieve oplossingen om het samenwonen makkelijker te maken. "Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om proef samen te wonen. Als de relatie uitgaat, dan kan de huurder terugkeren naar zijn eigen woning. Of dat we de inschrijfduur van twee woningzoekenden bij elkaar optellen als je wilt gaan samenwonen. Ook willen we het makkelijker maken om samen met een vriend(en) een woning te huren of een kamer (legaal) onder te verhuren." 

Singles speeddaten erop los 

Tijdens het singlesevenement ontmoetten ruim 60 singles elkaar op het Staedion hoofdkantoor in Den Haag. Staedion werkte samen met personal matchmakers Corrien Gordijn en Linda Zevenhoven van Mate Date. Linda en Corrien: "Wij hebben van tevoren tussen alle aanmeldingen potentiële matches gemaakt. In verschillende speeddate-rondes leerden de singles elkaar kennen. Was de match wederzijds? Dan brengen wij de singles met elkaar in contact. Wij zagen dat er flink werd geflirt dus we verwachten dat er zeker een aantal mooie liefdesrelaties of vriendschappen ontstaan."