Persbericht

Geslaagde samenwerking geeft inzicht in vierkante meters

Foto

De gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion meten samen 33.000 zelfstandige woningen van de corporatie op. Deze unieke samenwerking komt voort uit het landelijk initiatief van de vastgoedbranche, waaronder de NVM, de overheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de gebruiksoppervlakte van woningen eenduidig te bepalen.

Het precies opmeten is nodig, omdat Staedion het exacte woonoppervlak moet weten voor het bepalen van de marktwaarde van al haar woningen. Voor de gemeente zijn de meetresultaten bruikbaar in de Basisadministratie Gebouwen.

Gert Verseput, senior gegevens beheerder bij de gemeente Den Haag:

"Deze samenwerking leidt tot een uniforme manier van meten en transparantie in de gegevens. Dat is van belang voor het vaststellen van de huur en voor de waardering van de WOZ-waarde. Zo zorgen we dat inwoners van Den Haag een meer faire en nog preciezere waardering van hun woning krijgen. Mooi dat we dit samen hebben opgepakt."

Stefan van der Poel, analist Markt en Vastgoed bij Staedion:

"We zijn heel blij met deze samenwerking. Gemeente én Staedion hebben er beide voordeel bij als de data kloppen. We blijken in totaal ruim 50.000 m2 méér gebruiksoppervlak te hebben dan eerder bekend was. De hoeveelheid woningen die we moeten opmeten is groot en vele handen maken dan licht werk."

De gemeente neemt ruim 19.000 woningen voor haar rekening, waarbij zij op basis van bouwtekeningen de maten bepaalt. Staedion meet de overige 14.000 woningen op. Omdat de woningen toch gecontroleerd moeten worden met het oog op nieuwe energie labels, wordt ter plekke met de tekening in de hand nagegaan of de maten kloppen.

Inmiddels zijn bijna 30.000 woningen opgemeten. De teller van de totale oppervlakte staat daarmee op 2.2 miljoen m. De woningen blijken iets groter dan eerder gedacht. Appartementen zijn gemiddeld ruim 1m2 groter en eengezinswoningen zelfs 4m2.