Persbericht

Meer nieuwe sociale en middenhuur woningen door De Schaloen in Den Haag Zuidwest

Foto

Het nieuwbouwproject De Schaloen in Moerwijk-Oost bestaat na de bouw uit 570 huurwoningen totaal, verdeeld over 225 sociale huur en 345 middeldure huur. Daarmee realiseren we een groot aantal huurwoningen, waarmee we een grote bijdrage leveren aan het tekort aan betaalbare huizen. Er komen meer betaalbare sociale huurwoningen beschikbaar dan er worden gesloopt, de huidige bewoners kunnen terugkeren in de nieuwbouw. De middenhuur woningen zijn aantrekkelijk voor mensen met middeninkomens en doorstromers vanuit sociale huur. De gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en projectontwikkelaar Sustay hebben gezamenlijk op vrijdag 4 september een overeenkomst getekend om dit project te realiseren.

Aantrekkelijke woningen, binnentuinen en ondergronds parkeren

De samenwerking tussen Staedion, Sustay en de gemeente Den Haag leidt tot het bouwen van zowel sociale huurwoningen als huurwoningen in het middensegment. Er ontstaan woningen met gezamenlijke binnentuinen en ondergrondse parkeervoorzieningen. Het plan wordt in twee fasen gebouwd, waarbij de eerste fase naar verwachting midden 2023 wordt opgeleverd. Bestuursvoorzitter Willem Krzeszewski van woningcorporatie Staedion vertelt: "De Schaloen zorgt voor een aantrekkelijk Haags woongebied. Met woonruimte voor gezinnen, senioren en alleenstaanden. Deze mix van bewoners zorgt voor een diverse wijk waar iedereen zich thuis kan voelen." Frank Pieper, directeur bij ontwikkelaar Sustay, vult aan: "In Nederland, zeker in de Randstad, wordt het steeds lastiger om een beschikbare en betaalbare woning te vinden. Door het combineren van sociale huur én middenhuur krijgt de stad Den Haag op dit vlak een enorme positieve impuls. Een ontwikkeling om heel trots op te zijn."

Leefbaarheid verbeteren in Den Haag Zuidwest

Jaarlijks groeit Den Haag met 5.000 inwoners, die allemaal behoefte hebben aan een thuis. Door te zorgen voor meer duurzame  betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen, het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte en te zorgen voor het groen in de wijk zal de leefbaarheid in de wijk verbeteren. De gemeente gaat tevens aan de slag om werkgelegenheid, beter openbaar vervoer en meer onderwijsinstellingen in Zuidwest te creëren. Verantwoordelijk wethouder Martijn Balster: "Den Haag heeft een grote ambitie op het gebied van wonen. We bouwen 4.000 nieuwe woningen per jaar, met oog voor de betaalbaarheid. Met deze overeenkomst zetten we weer een stap om deze ambitie te realiseren. We investeren niet alleen in een fiks aantal betaalbare woningen, maar ook in een prettige buitenruimte met veel groen en speelgelegenheid."

Participatie omwonenden

De bewoners en de omgeving zijn actief betrokken geweest bij de ontwikkelingen. Een klankbordgroep van bewoners heeft meegedacht met de plannen. Verder zijn er spreekuren in de wijk georganiseerd. Dit najaar wordt er nog een bijeenkomst voor bewoners en de omgeving georganiseerd. Bewoners die willen terugkeren zullen intensief worden begeleid.
 
Meer informatie over nieuwbouwproject De Schaloen en de video van de ondertekening is te vinden op www.deschaloen.nl.

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.