Persbericht

Staedion als 1.000e groenblauwe initiatief beloond met Klimaatkrachtig Keurmerk

Foto

Tijdens Corona zitten veel mensen thuis en pakken massaal hun tuin aan. Ook organisaties doen enthousiast mee. Een mooi voorbeeld hiervan is woningcorporatie Staedion die onlangs de publieke tuin aan de Rijnauwenstraat in Den Haag flink vergroende. Staedion meldde hun project aan bij de stimuleringsregeling klimaat van het Hoogheemraadschap van Delfland. Hiermee is de corporatie de 1.000e initiatiefnemer die een financiële bijdrage krijgt van Delfland voor het aanpassen van hun huis, tuin of terrein aan het veranderende klimaat. Op 8 september ontving Staedion voor deze tuin als eerste het Klimaatkrachtig Keurmerk.

Groene ontmoetingsplek

Staedion zet de Haagse bewoners centraal bij de metamorfose van hun binnentuin. Van kijktuin naar een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Ook zorgde Staedion ervoor dat regenwater beter kan worden opgeslagen in wadis  een soort wateropslag onder de grond. Dankzij halfverharde wandelpaden zakt regenwater beter de bodem in. Daarnaast is divers materiaal hergebruikt en is er ingezet op verschillende soorten planten, die bijvoorbeeld insecten aantrekken. Dré Boidin, directeur onderhoud en vastgoed bij Staedion vertelt: "Bewoners kunnen nu genieten van een mooie groene ontmoetingstuin die ook de kans op wateroverlast bij hoosbuien verkleint."

Keurmerk Klimaatkrachtig

Dit initiatief van Staedion is het 1.000e project dat een financiële bijdrage van Delfland ontvangt. Het is een goed voorbeeld hoe we met elkaar de regio aan kunnen passen aan het veranderende klimaat. Op dinsdag 8 september ontving Dré Boidin daarom uit handen van hoogheemraad Manita Koop bloemen én het Klimaatkrachtig Keurmerk. Manita Koop: "Het is de eerste keer dat we het Klimaatkrachtig Keurmerk uitreiken. Staedion mag het keurmerk met trots dragen. En dat velen hun voorbeeld mogen volgen. Want samen maken we de woonomgeving van mensen mooier en beter bestand tegen de hoosbuien of lange periode van droogte."

Duizend groene voorbeelden

"Het aantal aanvragen voor een stimuleringsbijdrage loopt storm. Afgelopen maanden zijn veel inwoners en bedrijven aan de slag gegaan om hun terrein groener te maken. Het zijn voor 80% particulieren, maar we ontvangen ook aanvragen van (grote) organisaties. Zoals nu van Staedion. We vinden het fantastisch dat zoveel mensen enthousiast zijn en hun tuin klimaatkrachtig maken. Als je weet hoe, is het aanpassen van je tuin best makkelijk. Wij helpen je graag op weg met tips, goede voorbeelden en een financieel duwtje in de rug" zegt Manita Koop.

Stimuleringsregeling

De woningcorporatie maakte bij de metamorfose van de tuin gebruik van de stimuleringsregeling klimaatadaptatie van Delfland. Delfland moedigt hiermee inwoners, bedrijven en scholen aan hun tuin of terrein groener te maken. Niet alleen omdat het de leefomgeving mooier maakt. Vooral omdat veel pleinen en tuinen vol liggen met tegels. Bij hevige buien kunnen de riolering en de sloten niet snel genoeg al het regenwater afvoeren. Dat zorgt voor overlast en schade. Dat moeten we samen zo veel mogelijk zien te voorkomen door regenwater op te vangen of in de grond te laten weglopen. Met meer groene parken, tuinen, schoolpleinen en daken gaat het ons samen lukken.

Voor handige tips en inspirerende voorbeelden en de stimuleringsregeling, kijk op www.klimaatkrachtig.nl.