Persbericht

Staedion bouwt 26 woningen in Pretoriusstraat en Smitstraat

Foto

Vandaag was het officiële startsein van de bouw van 26 sociale huurappartementen in de Pretoriusstraat en Smitstraat. Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion en Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn, sloegen een piketpaal voor de betonbekisting en onthulden het bouwbord.

Aanwinst voor Transvaal-Noord

Gijsbert van Herk "In de Pretoriusstraat en Smitstraat sloopten we 19 woningen en bouwen we er door slim te herontwikkelen 26 terug. Deze nieuwe woningen zijn een mooie aanwinst voor Transvaal-Noord. Veel woningen in Transvaal-Noord worden op dit moment opgeknapt of zijn al klaar. De wijk krijgt hierdoor niet alleen een mooie uitstraling, maar het draagt ook bij aan de leefbaarheid in de wijk, waarbij we hopen dat bewoners ook meehelpen om de wijk netjes te houden. Belangrijk punt blijft wel dat we dit soort ontwikkelingen graag op meer plekken in de stad willen doen."

Meer betaalbare woningen

Wethouder Martijn Balster was ook aanwezig bij de start van de bouw. "De woningnood in onze stad is gigantisch. Daarom is onze ambitie het bouwen van 4.000 woningen per jaar, waarvan 1 op de 3 een sociale huurwoning zal zijn. Met het slaan van deze eerste paal zetten we weer een belangrijke stap. Begin 2023 zien we hier vele gelukkige gezichten: nieuwe bewoners die de sleutel in hun nieuwe woning mogen draaien. Een schitterende verbetering van Transvaal!"

Bouwen én ontwikkelen

Tom Bergmans, directeur Hillen  Roosen, kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan: "Hillen  Roosen is onderdeel van Hemubo, dat al jarenlang als onderhouds- en renovatiepartner met Staedion samenwerkt. Wij zijn blij dat wij nu ook onze kennis en kunde op het gebied van nieuwbouw en ontwikkeling met Staedion kunnen delen, met name voor zon prachtig, ambitieus project als dit. Dat wij dit in een Design  Build-samenwerking mogen doen  waarin wij in eigen beheer de warmtekoude-opslag voor het verwarmen van de woningen ontwikkelen en bouwen  maakt het voor ons nóg uitdagender."

Duurzame woningen 

De te bouwen woningen zijn bijna energieneutraal. Dit betekent dat ze goed zijn geïsoleerd, warmtepompen hebben voor de opwekking van warmte en warm water, gasloos zijn en zonnepanelen krijgen. Staedion selecteerde ontwikkelaar en bouwer Hillen  Roosen voor de ontwikkeling en bouw van het gebouw. Biq Architecten maakte het ontwerp. De woningen worden in het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd. De inschrijving verloopt via Woonnet Haaglanden.