Verhuizen met voorrang naar een woning zonder trap

Bewoners Loosduinse Hof

Ben je 65 jaar of ouder? En wil je straks misschien verhuizen naar een huis zonder trappen? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van een nieuwe regeling, waarmee 65-plussers met voorrang in aanmerking komen voor goed toegankelijke woningen. Doorstroommakelaar Evelien Kap legt uit hoe deze regeling werkt.

Je woont nu nog fijn. De trap op gaat nog prima. Maar als je gezondheid achteruitgaat, kom je de trap dan nog op? Als dit moeite kost, dan is je woning niet meer zo fijn. Dan wil je snel verhuizen. Maar dan is er misschien geen woning die je bevalt. Daarom is het verstandig als je op tijd op zoek gaat. Zeker nu je nog geen haast hebt. Dat vergroot de kans dat je een woning vindt die naar wens is. Dat kan met een nieuwe regeling.

Jaren niet buiten geweest

Sinds april werkt Evelien bij Staedion als doorstroommakelaar. “Ongeveer de helft van onze huurders van 65 jaar of ouder woont in een woning die alleen met een trap te bereiken is of een trap heeft in de woning zelf. Dat noemen we een niet-toegankelijke woning. Dit kan in de toekomst problemen geven. Om dit voor te zijn, helpen we ouder wordende huurders doorstromen naar toegankelijke woningen. Dat zijn woningen op de begane grond zonder trappen of woningen met een lift. Afgelopen zomer heb ik 16 mensen kunnen bemiddelen naar zulke woningen in een nieuwbouwproject. Daar was een mevrouw bij die jaren niet buiten was geweest, omdat ze geen trap meer kon lopen. Nu kan ze weer zelfstandig naar de winkel. Ze zegt dat ze haar vrijheid terug heeft gekregen.”

Regeling via Woonnet Haaglanden

Tegenwoordig kunnen inwoners uit Den Haag van 65 jaar en ouder via Woonnet Haaglanden met voorrang in aanmerking komen voor een gelijkvloerse, toegankelijke huurwoning. Deze regeling geldt automatisch voor 65-plussers die nu in een niet- toegankelijke huurwoning van een woningcorporatie wonen en die reageren op een toegankelijke woning. Evelien legt uit: “Voorheen gold de regeling met deze voorrang alleen voor de eigen wijk, waarbij Staedion kon bemiddelen. Dat kan nu ook in een andere wijk dan waar ze nu wonen. En ook bij een andere corporatie. Daardoor zijn er veel meer kansen.”

Aanpassingen

Behalve traplopen ziet Evelien nog andere belemmeringen bij ouderen. “Aanpassingen in huizen doen kan soms lastig zijn. Een kleine badkamer bijvoorbeeld, kun je moeilijk aanpassen. Of de trap is te smal voor een traplift. Dat zijn bovendien dure ingrepen. Die kun je vermijden als je het probleem ook anders kunt oplossen: door naar de begane grond te verhuizen, of naar een flat met een lift.”

Niet meer afhankelijk

Evelien helpt huurders die van deze regeling gebruik willen maken. “Soms vinden ze het ingewikkeld om zich in te schrijven bij Woonnet Haaglanden. Of ze weten niet of ze in aanmerking komen voor deze voorrang. Ik kan langskomen om het uit te leggen en om te helpen met de inschrijving. Ik help nu bijvoorbeeld een mevrouw die dolblij is dat er iemand luistert en haar helpt. Ook zij is al maanden niet buiten geweest, omdat ze niet alleen de trap af kan. Ze vertelde dat ze blij zal zijn als ze niet meer afhankelijk is van anderen.”

Alvast inschrijven

Evelien hoopt dat veel mensen dankzij de automatische voorrang via Woonnet Haaglanden de stap zetten. “Het is niet voor iedereen makkelijk. Want soms wonen mensen al heel lang in hun huis en willen ze dat liever niet opgeven. Maar je krijgt er veel voor terug.” Ze heeft ook goede raad voor twijfelaars: “Schrijf je in elk geval alvast in. Dan kan je er nog even over nadenken, maar sta je wel op de lijst voor als het echt niet anders meer kan. Inschrijven kan je beter nu doen dan te wachten totdat het nodig is.”

Meer weten over voorrang voor 65-plussers bij verhuizen?

Neem contact op met Evelien Kap via telefoonnummer 088 - 24 23 000 of stuur een e-mail naar doorstroom@staedion.nl