Mijn Staedion

Terug

Ik heb vragen over de stijgende energieprijzen

U heeft het ongetwijfeld al gehoord of gelezen. De energieprijs (gas en elektra) is de afgelopen maanden fors gestegen. Iedere bewoner en ieder bedrijf in Nederland zal hier wat van merken. De energierekening wordt hoger. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden. Wilt u weten wat de stijgende energieprijs voor u betekent? Hier vindt u de veel gestelde vragen en handige tips om energie te besparen.

Doet de overheid iets?

De overheid wil een deel van de hogere energierekening goedmaken. Door de energiebelasting te verlagen voor iedereen. Dit bedraagt gemiddeld €400 per huishouden. Heeft u een minimum inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een eenmalig extra bedrag van ongeveer €800,00 om de hoge kosten op te vangen. Wilt u hier meer informatie over? De rijksoverheid en gemeenten werken op dit moment de regeling verder uit. Meer informatie kunt u vinden op de website van uw gemeente. Lees hier de informatie van de gemeente Den Haag.

Waar kan ik mijn EAN-nummer vinden?

U kunt het EAN-nummer van de energiemeter vinden via eancodeboek.nl. U hoeft alleen uw postcode en huisnummer in te vullen. 

Wat doet Staedion?

Staedion heeft geen invloed op de ontwikkeling van de energieprijzen. We proberen wel het verbruik van gas en energie te verminderen. Dit doen we op verschillenden manieren:

  • Wij werken er hard aan om onze woningen beter te isoleren (aanbrengen van isolatie en dubbel glas). Dit doen we per complex, zodat we het gelijk goed kunnen aanpakken. We pakken daarbij de woningen met een slecht energielabel als eerste aan.
  • Staedion stimuleert koken zonder gas door bij de renovatie van woningen deze voor te bereiden op elektrisch koken. Daarnaast hebben wij bij een aantal complexen het koken op gas vervangen door elektrisch koken.
  • Onze nieuwbouwwoningen zijn bijna energie-neutraal en volledig gasloos.
  • We hebben initiatieven om bewoners bewust te maken van mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Kijk voor tips om energie én geld te besparen op: www.staedion.nl/samen-duurzaam/tips.
  • Staedion plaatst complexgewijs 1.000 zonnepanelen per jaar.

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet word verrast met een hoge energierekening?

Bij een energiecontract met variabele prijzen is het op dit moment verstandig om rekening te houden met sterk stijgende prijzen. Bij uw energieleverancier kunt u aangeven dat u uw termijnbedrag voor uw energieverbruik wilt verhogen. Hiermee kunt u voorkomen dat u verrast wordt met een hoge energierekening. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier. Bekijk de tips om energie én geld te besparen. Bekijk ook de collectieve inkoopactie groene stroom van de gemeente of vraag advies aan over uw energiecontract.

Wat betekent de stijgende energieprijs voor de servicekosten?

In uw servicekosten kan een bedrag zijn opgenomen voor de gemeenschappelijke stroomvoorziening in uw woongebouw. De kosten die Staedion hiervoor betaalt aan de energieleverancier, gaan vanaf 1 januari 2022 fors omhoog. Daarom verhoogt Staedion de voorschotten voor deze gemeenschappelijke stroomkosten vanaf 1 juli 2022. Hoeveel deze verhoging voor u is, leest u in de huuraanpassing brief die u in april 2022 van ons ontvangt. Door middel van deze verhoging voorkomen we dat de afrekening servicekosten over 2022 tegenvalt.

Wat betekent de stijgende energieprijs voor de stookkosten?

In uw huurprijs kan een bedrag zijn opgenomen voor het verwarmen van uw woning en/of het verwarmen van het water. De kosten die Staedion hiervoor betaalt aan de energieleverancier, gaan vanaf 1 januari 2022 fors omhoog. Als dit voor u geldt, stuurt Staedion een voorstel om het voorschot voor warmtekosten te verhogen per 1 april 2022. Dit voorstel ontvangt u in maart. Door middel van deze verhoging voorkomen we dat de afrekening stookkosten over 2022 tegenvalt.

Kan bij blokverwarmingen de temperatuur iets lager worden afgesteld?

In veel gevallen kunnen we de temperatuur voor blokverwarming niet aanpassen. Bij een lagere temperatuur kunnen we niet alle bewoners een warme en comfortabele woning bieden. We zijn aan het onderzoeken of we bij woningen die onlangs zijn gerenoveerd -en dus goed zijn geïsoleerd- de temperatuur kunnen verlagen.

Ik wil van het gas af. Wat kan ik doen?

Je kunt als bewoner van Staedion niet alleen (individueel) van het gas af. Dit kan alleen voor een heel complex of rij woningen. Daarom bereiden wij woningen die worden gerenoveerd voor op elektrisch koken. Daarnaast hebben wij bij een aantal complexen het koken op gas vervangen door elektrisch koken. Goed om te weten, is dat koken op gas gemiddeld maar 5% van het totale gasverbruik is. Het meeste gas wordt gebruikt voor verwarming en warm water. Kijk voor tips om energie én geld te besparen op: www.staedion.nl/samen-duurzaam/tips.

Wanneer wordt mijn woning gerenoveerd?

Zodra wij uw woning willen gaan renoveren, krijgt u een brief van ons. Hierin staat alle informatie over wat we willen gaan doen, wanneer en wat dit voor u betekent. Het renoveren van een woning is een langdurig proces. Voordat we aan de slag kunnen, zijn we veel tijd kwijt met het regelen van vergunningen, contracten en om te zorgen dat u er zo min mogelijk last van heeft, bijvoorbeeld door een logeerwoningen voor u te regelen. Daarom krijgt u ongeveer een jaar voordat we willen gaan renoveren een bericht van ons. Wij kunnen u helaas niet eerder vertellen wanneer uw woning gerenoveerd wordt, omdat we bij onze planning o.a. afhankelijk zijn van leveranciers en gemeenten. We willen u pas informeren als het zeker is dat we gaan renoveren.

Wat kan ik zelf doen zodat ik minder energie verbruik?

Goed om te weten, is dat koken op gas gemiddeld maar 5% van het totale gasverbruik is. Het meeste gas wordt gebruikt voor verwarming en warm water. U kunt zelf ook veel doen om energie én geld te besparen. Kijk op 'bespaartips'

Wat kan ik doen als ik door de stijgende energieprijzen mijn huur niet kan betalen?

Als u verwacht dat u de huur niet (volledig) of niet op tijd kan betalen, neem dan zo snel mogelijk contact met Staedion op. Samen kijken we naar een passende oplossing.

Vindt u het fijn om hulp te krijgen om uw geldzaken op orde te krijgen?

Om u te helpen bij uw geldzaken werken we samen met Geldfit.nl. Dit is een online platform waar verschillende organisaties, bedrijven en gemeenten u gratis helpen om uw geldzaken weer gezond te krijgen en te houden. Geldfit is ook beschikbaar in de gemeente Den Haag en voor bewoners van Staedion. Doe de korte test en u krijgt gelijk tips om mee aan de slag te gaan. Ook ziet u direct de hulp die beschikbaar is voor uw persoonlijke situatie. Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute.