Mijn Staedion

Terug

Ik wil Oekraïense vluchtelingen opvangen. Wat moet ik weten?

Wilt u vluchtelingen helpen of bij u te laten logeren? Hier leest u waar u allemaal aan moet denken als u hierover nadenkt.

Wat moet ik weten als ik vluchtelingen wil laten logeren?

Wij vinden het hartverwarmend dat u vluchtelingen wilt helpen. Een aantal belangrijke adviezen leest u hieronder.

 • Wilt u vluchtelingen in uw woning laten logeren? Takecarebnb en Roomforukraine kunnen u ondersteuning bieden. Beide organisaties geven hulp en advies en kunnen meekijken en meedenken met uw situatie en uw verwachtingen.
 • Er is veel onzekerheid over de duur van de opvang. We weten niet hoe lang deze oorlog gaat duren. Houd hier rekening mee wanneer u vluchtelingen in uw huis laat logeren.
 • Er is nog weinig duidelijk over de effecten op uw toeslagen, uitkeringen of belastingen. Volgens de gemeente Den Haag kan het in huis nemen van vluchtelingen op lange termijn gevolgen hebben voor uw toeslagen en inkomen. Voor de korte termijn (minder dan 3 maanden) hoeft u zich geen zorgen te maken.
 • Oorlogsvluchtelingen hebben mogelijk een trauma. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij angst, depressie of rouw ervaren. Dit kan ook gevolgen hebben voor u als huurder, zoals onrust en overlast. En soms hebben deze vluchtelingen specialistische zorg nodig.
 • Hoeveel vluchtelingen bij u kunnen logeren hangt af van de grootte van uw woning en met hoeveel personen u in uw woning woont. De gemeente rekent minimaal 12m² per persoon. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat u, uw gezin en de vluchtelingen privacy hebben. En dat het prettig wonen is voor iedereen.
 • De wet- en regelgeving vanuit de overheid en de gemeente kan veranderen. Wij volgen de adviezen van de overheid en de gemeente.

Op de website van de gemeente Den Haag leest u meer actuele informatie.

Welke afspraken gelden er vanuit Staedion voor het laten logeren van vluchtelingen?

Wij hanteren voor het laten logeren van vluchtelingen de algemene huurvoorwaarden. Wij wijzen u op een aantal belangrijke voorwaarden:

 • Wilt u vluchtelingen bij u in huis laten logeren? Dan vragen wij u zich via de oranje knop te registreren. Doet u dit binnen 7 dagen na aankomst van de vluchtelingen? Na uw registratie kunnen wij u op de hoogte houden over de wet- en regelgeving vanuit de overheid en de gemeente.
 • Wilt u vluchtelingen opvangen? Let er dan op dat iedereen die in uw woning is geen (geluids-) overlast veroorzaakt. Heeft u bijvoorbeeld een bovenwoning met een houten vloer of woont u in een gehorig portiek? Dan raden wij het af om vluchtelingen bij u te laten logeren.
 • Het in huis nemen van Oekra├»ense vluchtelingen doet u omdat u hen wilt helpen en vanuit uw hart. Het vragen van huur is niet toegestaan.
 • Uw woning is bedoeld voor uzelf en uw huishouden. U moet dus zelf in de woning uw hoofdverblijf houden. Vluchtelingen horen niet bij uw huishouden. U kunt vluchtelingen wel bij u thuis laten logeren.

Let op: Staedion bekijkt uw aanvraag. In sommige situaties staan wij niet toe dat u vluchtelingen laat logeren. U krijgt hiervan bericht.

Ik vang vluchtelingen op

Hoe lang mogen vluchtelingen in mijn woning blijven logeren?

Wij volgen hiervoor het beleid van de overheid en de gemeente. Op dit moment is nog niet bekend of er een maximale termijn zit aan het laten logeren van vluchtelingen. Het is belangrijk dat u zich registreert als u vluchtelingen in uw woning opvangt. Na uw registratie kunnen wij u op de hoogte houden over hoe lang vluchtelingen bij u mogen blijven logeren.

Ik vang vluchtelingen op

Ik wil geen vluchtelingen in mijn woning opvangen maar wil wel graag helpen. Hoe kan ik dat doen?

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt helpen.

 • Op verschillende punten in Den Haag kunt u spullen brengen, zoals meubels, voedsel en kleding. Bijvoorbeeld bij Vluchtelingenwerk.
 • U kunt zich aanmelden als vrijwilliger om vluchtelingen te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij NL voor elkaar.
 • U kunt geld donderen. Bijvoorbeeld via giro 555.

Ik vang vluchtelingen op