Bewonersverhaal

Lichtpuntjes in Mariahoeve

lichtpuntjes mariahoeve naomi

Zeven jaar geleden startte Naomi Barki-Van Vliet in het wijkcentrum van Mariahoeve een activiteit voor kinderen. Al snel ontdekte ze dat veel mensen in Mariahoeve in stille armoede leven. Daar wilde ze iets aan doen. In een korte tijd heeft ze een groep ‘powervrouwen’ om zich heen verzameld. Samen brengen ze Lichtpuntjes bij de wijkbewoners die het niet altijd meezit.

Naomi, hoe ben je ertoe gekomen om Lichtpuntjes te beginnen?

“Ik werd enorm geraakt door Bijbellezen, en met name Jesaja hoofdstuk 58 trof mij, omdat daar onomwonden staat dat God jou alleen wil helpen als jij arme mensen en mensen die steun nodig hebben vertroost en helpt. Jezus gaf het mooiste voorbeeld en riep ook op om ons licht voor de mensen te laten schijnen door vele goede daden, vandaar Lichtpuntjes, de naam. Lichtpuntjes zijn vriendelijke daden.”

Je werkt samen met powervrouwen, waarom noem je ze zo?

“Ik had een kindergroep opgezet en daarbij vkreeg ik hulp van een paar moeders uit de wijk. Toen ik daarna ook ging koken voor wijkbewoners, kwamen er steeds meer moeders bij. Ze hebben allerlei verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden. Ik noem ze powervrouwen, omdat ze ondanks hun eigen moeilijkheden iets voor anderen willen betekenen. En omdat ze veel talenten en kracht in zich hebben. Hun zelfvertrouwen groeit er ook van.”

Wat doen jullie allemaal voor de mensen in Mariahoeve?

“Vier jaar geleden zijn we begonnen met Wijkresto’s. Daar konden wijkbewoners die het niet breed hebben gratis of voor een kleine bijdrage lekker eten. En eenzame mensen konden daar met elkaar in contact komen. Daarna begonnen we met de Voor elkaar Bazaar, de powervrouwenparty’s en uitjes voor kinderen uit minima-gezinnen. En we steunen kwetsbare huishoudens met gedoneerde spullen. We doen het voor die mensen, maar mijn grootste doel is mensen te laten ervaren dat geven echt gelukkig maakt. En dat je door een aaneenschakeling van kleine vriendelijke daden in je eigen omgeving elkaar stimuleert hetzelfde te doen. Zo wordt het veel prettiger samenleven in een wijk.”

lichtpuntjes mariahoeve maaltijdbereiden

Helpt Lichtpuntjes extra voor mensen in coronatijd?

“Ja, zeker. Sinds de Resto’s niet meer open zijn, bezorgen we bij senioren wekelijks een paar lekkere maaltijden. Hier krijgen we subsidie voor. En aan gezinnen in nood delen we boodschappen uit die we krijgen van Hoogvliet Theresiastraat en Loosduinen, en sinds kort ook van de voedselbank. In november hebben we voor gezinnen speelgoed, knutselspullen en mooie kleding gekregen die we konden weggeven. En in december brachten we senioren in de wijk Lichtpuntjes-cadeautjes.” 

Krijg je mooie reacties op de Lichtpuntjes?

“Ja, prachtig. Een moeder mocht bijvoorbeeld speelgoed en kleding uitzoeken voor haar zoon. Huilend vertelde ze dat ze in al die 12 jaar dat haar zoon leefde, nog nooit naar een speelgoedwinkel was geweest, omdat daar geen budget voor was. Bij onze weggeef kon ze uit zo veel moois kiezen, dat had ze nooit verwacht. Ze schreef ons een lieve brief. En iemand anders die kleding had gekregen, schreef dat ze in tijden niet zo'n warme jas had gehad, en dat ze elke keer als ze hem aandeed, aan ons dacht.”

Kost het veel tijd? 

“Ik heb er een dubbele fulltime job aan. Als ik het niet kon combineren met mijn gezin, dan deed ik het niet, want mijn gezin gaat altijd voor. Mijn man steunt me gelukkig en ontfermt zich over de kids op vrijdag. Dat is onze drukste dag. Dan koken we en maken we pakketjes en bezorgen die. Ik doe veel als de kinderen op school zijn of op bed liggen. Alleen vrijdag moeten ze een paar uur zonder mama. Dan ben ik van 8.30 tot 19.00 non-stop bezig. Als mijn man geen kostwinner was, zou ik dit nooit 100% onbetaald kunnen doen. Alle vrijwilligers zijn er trouwens druk mee. We hebben de luxe dat we 12 bezorgers met een auto hebben. Sinds de eerste coronagolf hebben we een fantastisch bezorgteam.”

Wanneer is een actie voor jou geslaagd?

“Elke actie is geslaagd, omdat ik zie dat alles wat wij samen doen hard nodig is, en daarmee geslaagd. We zijn nu een stichting in oprichting en hebben meer ambitie om vooral vrouwen te versterken. Help je een moeder, dan help je het hele gezin. Niet iedereen heeft kansen voor een opleiding gehad, en velen missen het vertrouwen in eigen kunnen. Daar willen wij als groep bij gaan ondersteunen.”

lichtpuntjes mariahoeve attenties

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.