Bewonersverhaal

Bij Betje: door Moerwijk voor Moerwijk

moerwijk

Bij Betje is al jaren een vaste waarde voor Moerwijk. Het is een tweede huiskamer voor wijkbewoners, een plek voor een bakje troost en een luisterend oor, én een centrum waar iedereen van alles kan doen. Zoals eieren verven met Pasen.

Bij Betje is nu een beetje anders dan anders. Dat komt door twee dingen: corona natuurlijk, en ook door de tijdelijke stek in afwachting van de nieuwe locatie. Maar de vrijwilligers zijn even actief als altijd en het is Bij Betje net zo gezellig. Zoals nu, met de activiteit voor kinderen uit Moerwijk die eieren komen schilderen.

Ei met regenboog

Aan de grote tafel zitten de nichtjes Marcholine en Kyshaira. Marcholine: “Wij zijn vandaag voor het eerst Bij Betje. We maken een ei met een bloem en een lucht met wolken.” Kyshaira: “Ik ga ook nog een regenboog maken. Dat vind ik mooi met al die kleurtjes.” Jayd: “Ik wil mij ei vooral met streepjes inkleuren.” Jaynairo zit in opperste concentratie te schilderen. “Eerst heb ik boos ei gemaakt, en toen een meivogel die Angel heet. Nu maak ik er een met bloemen.”
 

moerwijk

Open voor inloop

Eieren beschilderen is een van de weinige activiteiten die in coronatijd door kunnen gaan, omdat activiteiten met kinderen nu wél mogen, vertelt coördinator Ashana Pal. “Als er geen lockdown is, gebeurt er van alles Bij Betje. We zijn altijd open voor inloop, veel buurtbewoners komen graag een bakje koffie drinken. Ook kunnen ze elke middag aanschuiven voor de dagelijkse lunch en op dinsdag, woensdag en donderdag voor het avondeten, tegen een kleine bijdrage. En er zijn allerlei activiteiten, zoals naailes en creatief knutselen. Dinsdag hebben we ook het ‘Luisterend oor’. Dan gaan we met mensen in gesprek. We hebben kaartjes met vragen, bijvoorbeeld: wat is je leukste jeugdherinnering? Zo helpen we mensen over de drempel om te vertellen. In zo’n gesprek herkennen we ook of ze het moeilijk hebben en kunnen we helpen.”

Niet thuis verkommeren

Bij Betje is opgezet door een idee van Wim Schmale, een winkelier in de Betje Wolffstraat. “Winkeliers zagen dat vaste klanten grote behoefte hadden aan steun. Als er bijvoorbeeld iemand in de winkel kwam die ze al jaren kenden en die ernstig ziek was, begrepen ze dat die persoon vooral een arm om zich heen nodig had. Die sociale behoefte is in Moerwijk heel groot. Om te voorkomen dat mensen thuis in hun eentje gingen zitten verkommeren, is Bij Betje gestart.”

Verkoopkast

Bij Betje is ook een wijkwinkel, vertelt Ashana. “Wijkbewoners hebben talenten, maar vinden het soms lastig om tot iets te komen. Wij ondersteunen ze daarbij. Zo zijn er mensen die prachtige dingen breien. Die komen dan in onze verkoopkast. We geven ook bijvoorbeeld workshops jam maken. Wij zorgen voor potjes en fruit, en de bewoners maken samen jam. Iedereen krijgt een pot mee en de rest gaat in de verkoopkast.”

moerwijk

Belronde

Nu met corona gaat Bij Betje ook de wijk in. “Kwetsbare mensen die vóór de lockdown dagelijks kwamen, bellen we nu elke dag. Dat helpt vooral mensen die angstig zijn. Er is bijvoorbeeld een dementerende mevrouw die vóór corona altijd hier was. Ze mist ons natuurlijk heel erg en wij willen graag weten hoe het met haar gaat. Dan is bellen een goede tussenoplossing. We brengen ook eten bij mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.”

Even volhouden

Als corona voorbij is, gaat Bij Betje weer helemaal open. “Nog even volhouden,” zegt Ashana. “We kunnen bijna niet wachten tot iedereen weer gezellig binnen kan lopen. Dat kan dan op Westhovenplein 72." Wanneer de nieuwbouw klaar is, gaat Staedion met Bij Betje in gesprek om mogelijk weer terug te verhuizen.
 
Bij Betje
Westhovenplein 72
tel: 06-12421751

Uitgelicht

moerwijk bij Hart van Moerwijk

Meer over Moerwijk

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.