Bewonersverhaal

Cursus aan de Gooilaan: samen kunst maken geeft kracht

Dominika en vier van haar cursisten

In het Haags Hopje in Rustenburg volgden zo’n 10 vrouwen uit de wijk een cursus bij kunstenares Dominika. Het resultaat is te bewonderen aan Gooilaan 97. Maar de cursus betekent méér dan mooie dingen maken. Wie wil ontdekken wat dat is: op 13 oktober start een nieuwe tekencursus voor vrouwen!

“Het was heerlijk!” roept Jacqueline. “Je doet sociale contacten op en bent even je huis uit. Na een dip ben ik nieuwe dingen gaan zoeken en deze kunstcursus was hartstikke leuk. Lekker met je handen werken. En als het niet mooi is, maakt dat niet uit.” Tijdens het buurtfeest op 5 oktober aan de Gooilaan laat Jacqueline aan een paar vrouwen zien wat ze heeft gemaakt. “Ik heb echt verrassende dingen ontdekt, zoals een aquarel maken. Dat heb ik nu een beetje geleerd. Ideaal om in de winter thuis te doen. Daar heeft de cursus me toe aangezet. En voor de nieuwe cursus was ik de eerste die zich heeft aangemeld!”

Deelneemster Jacqueline toont trots haar kunstwerken

Links: Dominika en rechts Jacqueline die trots haar kunstwerken showt

Verschillende soorten kunst

De kunst hangt aan de muur van het Haags Hopje aan Gooilaan 97. “We hebben allerlei technieken gedaan,” vertelt cursusleidster en kunstenares Dominika Czajak. “We zijn begonnen met een collage van stukken uit kranten. Ook hebben we getekend, lino-afdrukken gemaakt, geschilderd, met epoxyhars gewerkt, van alles. Het was mooi om te zien wat de vrouwen maakten. Dat is heel verschillend, net als de technieken.”

Kunst als bindmiddel

De vrouwen komen uit de wijk en hebben allerlei achtergronden, zegt Dominika. “Er waren vrouwen uit Nederland, Polen, Suriname, Korea, alle windstreken. Kunst is niet het doel, maar het middel om met elkaar in contact te komen. Ze hebben elkaar geïnspireerd en enthousiast gemaakt. Dat hoop ik in de vervolgcursus ook weer te zien. De vrouwen kunnen de drukte van het leven van alledag even vergeten en zich opladen.”

Geen woorden nodig

Ook krijgen ze kracht door de cursus, merkt Dominika. “Ze krijgen er meer zelfvertrouwen door. Sommige dingen kun je moeilijk in woorden vangen, en voor kunst heb je geen woorden nodig. Het is een veilige manier om je uit te drukken. Kleuren bijvoorbeeld, die zeggen iets. En als we samen aan tafel zitten te werken, is dat heel gezellig en kunnen de vrouwen zich aan elkaar optrekken.”

Vrouwen leren kennen

Ook Sylwia is enthousiast. “Ik heb meegedaan met de vorige cursus, en toen ik hoorde dat Dominika een nieuwe gaat geven, heb ik me meteen opgegeven! Ik werk bij Wijkz en wilde graag meer vrouwen uit de buurt leren kennen. Ik heb met ze over allerlei onderwerpen gepraat. Ik ben dol op crea en we hebben verrassende dingen gedaan. Met epoxy bijvoorbeeld, dat had ik nooit gedaan. Het is een goede plek, voor alle vrouwen uit de wijk.”

Deelneemster Sylwia toont trots haar kunstwerken

Ook Sylwia is trots op haar kunstwerken

Energie opladen

Op 13 oktober start Dominika met een nieuwe cursus. Deze keer wordt het tekenen. “We gaan verschillende soorten potlood gebruiken en gaan allerlei technieken leren. De cursus heet Samen Groen. Het onderwerp is groene energie. Daarmee bedoel ik je eigen groene energie opladen tijdens het tekenen. Het gaat er niet om dat het mooi is, maar dat we elkaar inspireren. Dan is het altijd goed wat je maakt.”

 

Tekencursus Groene Energie: 12 donderdagen van 10:00 uur tot 12:00 uur
Start: 13 oktober (in de vakantie geen les)
Adres: Gooilaan 97
Aanmelden: Marieke de Boer: 06 - 11 73 85 43
Dominika Czajak, e-mail: gooilaan97@gmail.com

Uitgelicht

den haag skyline

Meer over Rustenburg en Oostbroek

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.