Bewonersverhaal

Dak- en thuisloze vrouwen worden vertroeteld op Vrouwendag

haagse vrouwendag

Op 8 maart viert Den Haag de Haagse Vrouwendag, een mooie dag waarop Haagse dak- en thuisloze vrouwen in de watten worden gelegd. Daarvoor is een actie op touw gezet om verzorgingsproducten in te zamelen. Ook zijn er activiteiten om vrouwen te helpen hun kracht te vinden. We gaan langs bij Djadi Loose, die samen met tientallen vrijwilligers keihard werkt om deze dag ook dit jaar weer tot een groot succes te maken.

“Hartverwarmend is het,” zegt Djadi Loose, vrijwilligerscoördinator van de Kessler Stichting waar dak- en thuislozen worden opgevangen. Djadi wijst naar de tassen vol ingezamelde verzorgingsproducten en zegt: “Dit is nog maar een heel klein deeltje van alles wat we hebben gekregen!” Ze duwt de kar opzij voor een mevrouw die spullen komt brengen. Djadi laat zien wat er op de kar ligt en de bezoekster knikt: “Wat goed!” 

Van schuchter naar stralend

“Op Haagse Vrouwendag krijgen dak- en thuisloze vrouwen een pakket met verzorgingsproducten. Die zamelen we in. Van tandpasta tot tampons en van shampoo tot sieraden, haarfrutsels en make-up. Alles nieuw en onaangebroken,” vertelt Djadi. “En op de dag zelf organiseren we dingen die vrouwen ondersteunen, zoals massage en reiki.” 

Vóór corona kon er nog meer, vertelt ze. “Normaal gesproken is de Haagse Vrouwendag een verwendag met vrijwillige kappers, visagisten en nagelstylistes, en kunnen de vrouwen ook ter plekke kleding uitzoeken. Het is ongelofelijk om te zien wat dat met ze doet. Ze komen soms schuchter binnen, met hangende schouders, en aan het eind van de dag gaan ze met opgeheven hoofd stralend de deur uit. Geweldig!”

Spullen sorteren met de Rotary

Al is het dit jaar minder uitbundig door corona, het is nog steeds een feest voor honderden dak- en thuisloze vrouwen, voor wie tientallen vrijwilligers zich onvermoeibaar inzetten. Djadi is al in september begonnen om van alles te regelen. En ze heeft iets moois bedacht voor extra sociaal contact in deze lastige tijd. “Alle ingezamelde spullen moeten we sorteren en in pakketten verdelen. Vorig jaar hadden we maar liefst 16.000 producten! We werken samen met allerlei organisaties, zoals de Rotary. Nu gaan dak- en thuisloze vrouwen zelf de spullen sorteren, samen met Rotary-vrouwen. Zo komen ze met elkaar in contact en ziet de Rotary ook hoe hard dit nodig is.” 

Empowerment

Twee jaar geleden kwam er bij de Haagse Vrouwendag voor het eerst een ervaringsdeskundige vertellen, een vrouw die zelf in de opvang had gezeten en die haar verhaal deed. Dat was voor alle vrouwen een enorme opsteker, zegt Djadi: “Er was veel herkenning en de vrouwen voelden zich daardoor erg gesterkt. Dat willen we voortzetten. Het gaat niet alleen om het uiterlijk, maar zeker ook om innerlijk. Om empowerment. Deze vrouwen hebben veel meegemaakt en kunnen wel wat steun gebruiken.” 

Verwendag

De Haagse Vrouwendag werd bijna 15 jaar geleden bedacht door vrouwen van het Straatconsulaat als verwendag voor vrouwen in de opvang. De actie werd te groot en sinds 2017 regelt de Kessler Stichting deze dag, samen met andere organisaties, zoals het Leger des Heils, Straatconsulaat, Woodstock, Reakt, Wool for Warmth en de vintage kledingwinkel van de Kessler Stichting, Pakkie Deftig. “Eerdere keren konden vrouwen op de dag zelf kleding passen en uitkiezen, maar vanwege corona ontvangen ze nu een bon om iets te kopen bij Pakkie Deftig, de ‘kringloop’-kledingwinkel van de Kessler Stichting. Zo maken we de ervaring toch compleet.”

Wilt u iets geven?

Hebt u verzorgingsproducten die u niet gaat gebruiken? Zijn ze nog niet aangebroken? Breng ze dan vóór 14 februari naar een van de inzamelpunten:

Made in Moerwijk, Westhovenplein 46
Make It Art Worthy, Noordwal 18
Kessler Stichting, De la Reyweg 530 (dag en nacht open) of Zamenhofstraat 6
Pakkie Deftig, Zamenhofstraat 63
Limor, Papyruspad 1, Rijswijk

Ook andere spullen zijn welkom! Kijk op de website om te zien waarmee u kunt helpen.

haagse vrouwendag 1