Donderdag 12 september is de website tussen 07.00 uur en 08.00 uur niet bereikbaar. Sorry voor het ongemak.

Typisch Haags

Dierenvoedselbank: redding voor veel dieren én hun baasjes

Vrijwilligers Jolanda en Robin bij de dierenvoedselbank

Komen mensen met hun inkomen in de knel, dan is er de voedselbank. Maar hoe zit het met hun huisdieren? Daarvoor is er de Dierenvoedselbank. Wekelijks komen tussen de 100 en 120 mensen naar het Westhovenplein 90. Daar halen ze een pakket met voer en andere spulletjes op voor hun geliefde kat, hond, vogel of konijn.

In een grote betegelde kamer ligt hondenvoer in zakken en tonnen opgeslagen. Een kleinere kamer ernaast is voor het kattenvoer. En in de uitgiftekamer staan rekken met letters erop. Daarin liggen pakketten klaar, gesorteerd op naam van mensen die voer komen ophalen. Achter een tafel zit vrijwilliger John met een schep zakjes te vullen die hij op de weegschaal legt. “Het voer komt bij ons in grote zakken aan, en die legen we in tonnen. Dan kunnen we de brokjes makkelijker afwegen en in kleinere zakjes doen. Door een advertentie ben ik 3 jaar geleden bij de Dierenvoedselbank gekomen. Zelf heb ik 3 katten en een papegaai, ik heb altijd tussen de dieren geleefd. Ik ben 30 jaar kok geweest in een verzorgingshuis en nu ben ik met pensioen. En dit vind ik leuk om te doen. En nee, ik wil liever niet op de foto. Ik blijf niet plakken, haha!”

Hun dier is hun alles

Vrijwilligers Jolanda en Robin komen binnen, want de uitgifte van de pakketten begint bijna. Jolanda vertelt: “De Dierenvoedselbank bestaat zo’n 15 jaar. Ik ben er in 2015 ingerold en zit nu in het bestuur. Het is belangrijk werk en het is helaas nodig. Dankzij ons kunnen de dieren bij hun baasjes en vrouwtjes blijven, die zo geen afstand hoeven te doen van hun huisdier. Voor de meesten zijn hun dieren alles wat ze nog hebben. Stel je voor: ben je je werk en je inkomen kwijt, en dan moet ook nog je dier weg. Dat zou verschrikkelijk zijn. Ons werk is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, zeker in coronatijd en nu met de prijsstijgingen. We krijgen er elke week 3 aanvragers bij.”

Speciaal voer

Robin is 2 jaar vrijwilliger geweest bij de Dierenvoedselbank, en vandaag komt hij nog een keer helpen. “John krijgt elke week de lijst met de namen van mensen en wat ze nodig hebben voor hun huisdier. Dieren met een allergie hebben speciaal voer nodig en sommige dieren mogen alleen nat voer. Om dat bij ons aan te vragen, hebben ze van de dierenarts een bewijs nodig. Dan kopen wij dat voer van de donaties die we krijgen.”

Afhankelijk van donaties

Een deel van het dierenvoer komt via Stichting DierenLot, soms komen er partijen van winkels en veel koopt de bank zelf van de donaties. Jolanda vertelt: “We krijgen geen subsidie en zijn echt afhankelijk van donaties. Zo hebben we pas 830 euro gekregen van de North Sea Vikings, die van 16 januari tot 12 februari elke dag om 6 uur ’s ochtends de zee in doken om sponsorgeld op te halen. En veel particulieren geven ons geld. Zolang we genoeg krijgen, gaat het goed. Dit pand, een vroegere artsenpraktijk, huren we van Staedion, dat moet ook betaald worden. Dus donaties zijn zeer welkom!”

Even belangrijk als mijn kind

Buiten staat een rijtje mensen te wachten tot ze hun pakket krijgen. Ze vinden het allemaal ontzettend fijn dat de Dierenvoedselbank er is. Carin zegt: “Ik ben er super blij mee! Elke week kom ik uit Mariahoeve hierheen voor voer. Ik heb 3 honden, 3 katten en 2 cavia’s. Mijn huisdieren betekenen heel veel voor me. Ik kan alles bij ze kwijt en ze vertellen niks door. Ik zou ze nooit weg kunnen doen. Je kind doe je toch ook niet weg? Mijn dieren zijn even belangrijk.” Een vrouw die naast haar staat knikt. “Het is heel fijn dat we hier terechtkunnen, want ik zou geen dag zonder mijn dieren kunnen.”

Meer informatie
Openingstijden: woensdag en donderdag van 14:00 tot 16:00 uur
Adres: Westhovenplein 90
E-mail: info@dierenvoedselbank.org
Telefoon: 06 - 485 49 805
Donaties zijn welkom op rekening: NL44 INGB 0007 1325 11

Vrijwilligers Jolanda en Robin bij de dierenvoedselbank

Vrijwilligers Robin en Jolanda bij de voorraad voer