Typisch Haags

Dokter Bert: dierenarts voor de minima

minimaatjes

Voor mensen die weinig te besteden hebben, zijn hun huisdieren vaak onmisbaar. Het zijn goede vrienden in moeilijke tijden. Maar ze worden ook wel eens ziek. Of je wilt voorkomen dat ze ziek worden. In Rijswijk houdt dierenarts Bert van Toor van Stichting MiniMaatje spreekuur voor de minima tegen heel lage prijzen. Zo helpt hij deze dierenliefhebbers om hun huisdier te kunnen houden.

Het is woensdagmiddag en de wachtkamer zit goed vol. Baasjes en vrouwtjes met honden en katten zitten te wachten tot ze aan de beurt zijn. Ook Annette komt vandaag naar de praktijk, want haar 16-jarige kat Millie wil niet meer eten en heeft het benauwd. “Ik ben gezegend met dokter Bert. Het is super dat hij er is, anders had ik geen dieren meer kunnen hebben. Zeker niet in deze tijd. Hoe slecht het ook gaat, je huisdier doe je niet weg. Ik heb nog twee katten en een konijn, en mijn dieren verzachten veel leed. Ja, dokter Bert is echt mijn reddende engel.”

Operaties en spreekuur

In de spreekkamer vertelt dokter Bert over de praktijk. “Op woensdag houd ik spreekuur in de budgetpraktijk van Dr. Woof. Die werkt niet op woensdag, en die dag kan ik hier in de ochtend operaties doen en ’s middags spreekuur houden. Ik werk samen met 2 assistentes, Sylvia en Grace. Vanochtend hebben we een paar katten gesteriliseerd en een hondje gecastreerd. Dat was vandaag gratis, het was een actie. Normaal gesproken kost het bij ons 15 euro voor een kater en 25 euro voor een poes, maar bij een doorsnee dierenarts ben je 175 euro kwijt. Ook inentingen doen we voor weinig: 7,50 in plaats van 70 euro. Dat kunnen mensen met weinig geld echt niet betalen, terwijl het heel belangrijk is.”

Preventie is belangrijk

Bert van Toor heeft altijd gewerkt als dierenarts. Toen hij met pensioen ging, werd hij vrijwilliger als schuldhulpmaatje. Zo ziet hij vaak mensen met geldproblemen die dolgraag hun huisdier willen houden, maar geen geld hebben voor de dierenarts. Daarom pakte hij ook zijn oude vak weer op, nu als vrijwilliger. “Het is belangrijk dat mensen blijven komen, zeker voor preventie. Bijvoorbeeld het gebit laten controleren. Of op tijd de vaccinaties geven, en ontwormen en ontvlooien. Als ze daar te lang mee wachten, ontstaan er problemen. Die kunnen ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de mensen zelf. En hoe langer ze wachten, hoe zwaarder de behandeling en dus hoe duurder. Dat wil ik doorbreken.”

Boterham overslaan

Dokter Bert en de assistentes werken voor zo’n 250 baasjes en vrouwtjes in Den Haag en omstreken. Dat zijn mensen die naar de Voedselbank gaan. Juist die mensen zijn ontzettend verknocht aan hun dieren, weet dokter Bert. “In alle ellende van armoede is het fijn dat mensen iets hebben om voor te zorgen. Ze gaan vaak tot het uiterste. Ze slaan liever zelf hun boterham over dan dat ze hun dier geen eten geven. De dierenarts is een van de eerste dingen die vervallen bij armoede. Als mensen hier komen, bekijken we samen wat mogelijk is. Eenvoudige behandelingen voeren we meteen uit, maar soms is iets al te lang op z’n beloop gelaten. Of het is te ernstig. Dan kan ik het soms niet meer oplossen. Maar doorverwijzen betekent een gepeperde rekening. Dat is altijd lastig. Dan probeer ik zo goed mogelijk te adviseren. Het beste is natuurlijk om vroeg te komen. En aan preventie te doen. Dan kunnen we veel ellende voor zijn.”

Doorverwijzen is duur

Bert zou Stichting MiniMaatje graag uitbreiden, want hij ziet hoeveel dieren van minima niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. “De dierenarts is heel duur geworden. Dat komt doordat commerciële ketens praktijken overnemen. Daar draait het vooral om geld. Hier krijgen de minima hulp tegen lage prijzen, maar ook oprechte aandacht en een nuttig gesprek. Als het nodig is, ga ik ook op huisbezoek. En tussentijds bellen voor overleg kan ook. Dat haalt vaak al veel spanning weg.”

Meer weten?

Zie www.stichtingminimaatje.nl
E-mail: info@stichtingminimaatje.nl

Dokter Bert en zijn assistentes houden spreekuur op woensdagmiddag van 13:00 tot 15:00 uur in de praktijk achter dierenwinkel De Ara, Kerklaan 42 in Rijswijk. Het is een open spreekuur, dus een afspraak maken is niet nodig. Het spreekuur is alleen bedoeld voor cliënten van de Voedselbank of mensen met een vergelijkbaar inkomen.