Bewonersverhaal

Een maand gratis wonen voor Sidik en zijn gezin

fam Yilmaz 1

Toen Sidik en zijn gezin uit Transvaal hoorden dat ze een maand huur gratis kregen, waren ze heel blij en verrast. Ze vielen op 22 november in de prijzen, omdat ze de huur van hun huis aan de Wesselsstraat met automatische incasso betalen. Dat ziet Staedion graag. En Sidik heeft het aan iedereen verteld die het maar horen wil.

“Ja, heel blij, ontzettend leuk, het is heel welkom!” zegt Sidik bij een kopje Turkse thee. Hij is de gelukkige die ‘het lot uit de loterij’ won: een maand gratis wonen, omdat de huur via automatische incasso wordt overgemaakt. “Niet alleen de huur laat ik automatisch afschrijven, ook de kosten van energie, telefoon en verzekeringen. Dat is heel handig, dan kan ik het niet vergeten. Als dat gebeurt, krijg je brieven op de mat. Dit is beter.” Precies dat is de reden waarom Staedion het aanmoedigt dat de huur automatisch wordt afgeschreven.

Piepklein woninkje

Sidik woont met zijn gezin in een 5-kamerwoning. Van zijn 6 kinderen wonen er nu nog 4 thuis, dus die ruimte is fijn. Ook voor al het bezoek dat het gezin krijgt en de 3 kleinkinderen die vaak komen. Het gezin kwam in 2007 in dit huis wonen. Het was toen net gebouwd. Daarvoor woonden ze met z’n allen opgepropt in een piepklein 2-kamerwoninkje in de Joris van der Haagenstraat, zegt Sidik. “Ik was in 1986 voor het eerst naar Nederland gekomen om te werken. Ik werkte in het Westland. Daarna ben ik nog een tijd terug naar Turkije gegaan, maar uiteindelijk ben ik in Nederland gebleven. En in 2003 heb ik mijn gezin laten overkomen. Maar het huis was veel te klein. Alle kinderen sliepen samen op een kamer in stapelbedden.” Zijn dochter Gülsüm knikt: “Er paste niet eens een kleerkast bij.” Sidik: “Dat was een moeilijke tijd voor de kinderen."

Gezellig met de kinderen

Sidik vervolgt: “De gemeente kwam kijken en toen bleek dat we in aanmerking kwamen voor dit huis. We konden ook naar een woning op het Westeinde, maar wij wilden liever in Transvaal blijven. Dicht bij de Haagse markt en de supermarkt. We wonen hier heel graag. En het is leuk met de kinderen. Zonder kinderen in huis is het niet leuk.” Gülsüm vindt het ook gezellig om bij haar ouders te wonen. Daar is ze blij om, want ze denkt dat ze voorlopig nog wel thuis blijft wonen. “Ik heb me ingeschreven voor een eigen woning, maar ik ben pas over 12 jaar aan de beurt...”

Trakteren in het koffiehuis

Sidik benadrukt nog een keer hoe blij hij is met de maand gratis wonen. “Ik vind het zo leuk dat ik het tegen iedereen vertel!” Gülsüm lacht en zegt: “Hij heeft het al zijn vrienden verteld in het koffiehuis, en heeft iedereen getrakteerd.” Sidik roept: “Ja, natuurlijk! Als je de loterij wint, dan doe je dat, als je een goed mens bent.” Als de fotograaf met Sidik naar buiten gaat voor een foto, loopt een buurman langs. Die weet het natuurlijk ook allang. Hij zegt: “Staedion heeft de juiste persoon getrokken. Een man die goed is voor iedereen en die keihard werkt. Geniet ervan, buurman!”

fam Yilmaz