Over Staedion

Explosie van bloemen, groenten, fruit en vlinders

Mauristhuis mural Nadia van Luijk

Aan het Joubertplantsoen, onthulde kunstenaar Nadia van Luijk vrijdag 26 augustus op feestelijke wijze haar muurschildering. De muurschildering is onderdeel van het project ‘Mauritshuis Murals/Muâhtjes’ voor het 200-jarig jubileum van het Mauritshuis. Staedion stelde de gevel van het woningcomplex beschikbaar. Het was een gezellige buurtfeest voor jong en oud.

Door haar 200-jarig jubileum werkt Mauritshuis samen met Staedion. Staedion stelt de gevels van woningcomplexen beschikbaar voor vier muurschilderingen, ook wel ´murals´ genoemd. De eerste gevel met een Mauritshuis Mural werd eind juli onthuld aan de Vrederustlaan en deze tweede gevel werd op 26 augustus samen met buurtbewoners feestelijk onthuld. 

Bewoners en kinderen kozen de muurschildering

De mural, Taste my culture van Nadia van Luijk werd in juli door bewoners van het Transvaalkwartier uitgekozen in een wedstrijd die het Mauritshuis en hoofdpartner Nationale-Nederlanden organiseerden. De kinderen in de wijk gingen huis aan huis om reacties op te halen van de bewoners. De kleurrijke muurschildering staat symbool voor de smeltkroes van culturen in de Transvaalwijk en is geïnspireerd op het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem. 

Symbool voor rijkdom aan culturen       

Kunstenaar Nadia van Luijk liet zich inspireren door het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem (uit 1670) uit de collectie van het Mauritshuis. Zij zegt over haar creatie: “Je ziet een spuitbus van glas gevuld met wortels en water. Hieruit spuit een kleurrijke explosie van bloemen, groenten, fruit, lekkernijen en vlinders uit allerlei mooie culturen. Het water en de wortels staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen zijn ontstaan. Deze ‘food explosie’ staat voor de rijkdom die iedere cultuur heeft in unieke smaken die samenkomen in de wijk Transvaal. En natuurlijk refereert al dit eten aan de Haagse Markt en de buurtwinkels waar die ingrediënten te vinden zijn.”

Mauristhuis mural jongen wijst

Kunst in de wijk

Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: “Nadia’s ingrediënten zijn net zo internationaal als die op onze 17de-eeuwse schilderijen. Alleen nu van onze tijd, zoals je ze op de Haagse Markt kunt vinden. Een feest voor het oog”. Vanuit Staedion is Latifa Elousrouti, bewonersconsulent, nauw betrokken bij de tot standkoming van de mural en het buurtfeest: “Met deze mural brengen we de kunst in de wijk. Daarom werken we samen met het Mauritshuis, want door kunst dichter bij onze huurders te brengen, leveren wij hiermee ook een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk. Het is een pareltje voor de buurt!”

Twee murals in september en oktober    

In haar jubileumjaar breekt het Mauritshuis de muren van het museum open en brengt het de kunst naar buiten. Enkele, bekende street artists uit binnen- en buitenland laten zich inspireren door de schilderijen uit de collectie en maken hier levensgrote muurschilderingen van. Op verschillende muren in Den Haag, dag en nacht voor iedereen te zien. In mei werd in de Haagse Lonnekerstraat de eerste muurschildering van 272 m2 onthuld van Collin van der Sluijs & Super A (Nederland), in juli volgde Julien de Casabianca (Frankrijk) met een schildering van 75 m2 in Bouwlust en Vrederust. Street art-kunstenaars GLEO uit Colombia en Nina Valkhoff uit Nederland volgen in september en oktober. 

Mauritshuis Murals/Muâhtjes is een project in samenwerking met Nationale-Nederlanden, The Hague Street Art, Gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion. 

Mauristhuis mural Joubertplantsoen

Foto’s: Mauritshuis, Frank van der Burg

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.