Bewonersverhaal

Friends-contract: woning delen met een vriend of vriendin

Yoshua en Rick voor het raam in hun woning aan het Maanplein

Je wilt heel graag een huis. Maar ja, die wachtlijsten... Om zo veel mogelijk mensen te helpen aan een woning, heeft Staedion het friends-contract bedacht. Daarmee kunnen 2 vrienden of vriendinnen samen een woning delen. Zoals de 23-jarige Yoshua en de 24-jarige Rick in de flat aan de Maanplein op de Binckhorst.

“Kijk dit uitzicht!” roept Yoshua, en wijst op Voorburg en het groen in de verte. Dat is vanaf de 5e verdieping goed te zien. “Het is heerlijk om hier te wonen. We kregen in augustus de sleutel, dus we zijn inmiddels wel gewend.” Zijn flatgenoot Rick knikt. “Dit is ideaal. We stonden allebei ingeschreven voor een huis. Toen we op de advertentie voor de friends-woningen werden gewezen, hebben we ons meteen aangemeld. En samen kregen we deze woning.”

Geluk

Met het friends-contract kunnen vrienden een woning delen. Van de 140 sociale huurwoningen in het complex zijn er 24 verhuurd aan woningdelers. Yoshua en Rick zijn 2 gelukkigen van een grote groep aanmelders. Yoshua: “We hadden geluk. Er haakten mensen af omdat deze flat bijna geen parkeerplaats heeft. Dat vinden wij geen probleem.” Voor een woning delen waren ze niet bang: “We kennen elkaar al sinds onze geboorte,” legt Rick uit. “Onze moeders zijn beste vriendinnen sinds hun schooltijd. Wij gingen vroeger ook vaak bij elkaar logeren en zijn altijd bevriend geweest.”

Grootste slaapkamer

Hun woning heeft 2 slaapkamers. Yoshua legt uit: “Ik heb een vriendin. Als zij komt, zitten we niet steeds in de woonkamer, maar gaan we vaak naar mijn kamer. Daarom heb ik de grootste slaapkamer. Dan kan Rick lekker in de woonkamer zitten.” Rick knikt. “Prima oplossing. En het klikt ook goed tussen Yoshua’s vriendin en mij, dus ik vind het geen probleem als ze hier is.”

Graag koken

Dat ze elkaar goed kennen, helpt bij de dagelijkse dingen. Zo hebben ze nooit woorden over de schoonmaak. Rick: “Dat gaat eigenlijk vanzelf. Mijn ouders gingen in het weekend altijd naar de camping. Dan bleef ik thuis, dus ik heb wel geleerd om voor mezelf te zorgen. Ook koken doe ik vaak. Ik ben kok, ik werk in een restaurant hier vlakbij – heel handig – en kook hier ook graag.” Yoshua vertelt: “Mijn moeder deed thuis alles, maar ik heb voor mijn verjaardag een stofzuiger gekregen, haha! Dus ik stofzuig en Rick doet de was. De taken zijn een beetje verdeeld.” Als het rommelig wordt, hebben ze een goede oplossing, zegt Rick: “Slingeren er spullen van Yoshua rond, dan leg ik ze op zijn bed, en andersom. Dat is geen enkel punt.”

Leven als een student

Het friends-contract heeft veel voordelen, vinden ze. Rick: “Ik wilde liever niet alleen wonen. Nu kan ik leven zoals een student zonder student te zijn. Het mooie is ook dat onze inschrijving voor een eigen woning blijft staan. Dit is een tijdelijke oplossing. En als een van ons verhuist, kan de ander een nieuwe vriend erbij vragen.” Yoshua: “Het is hier fantastisch wonen. Ja, dit is een geweldige oplossing voor ons.”

Uitgelicht

Binckhorst aan het water

Meer over Binckhorst

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.