Tips & advies

Heb je last van vocht en schimmel? Bekijk dan deze 6 tips!

tips tegen vocht en schimmel

Op allerlei manieren komt er extra vocht in je huis. Bijvoorbeeld als je doucht. En ook als je kookt. Of als je wast en de was droogt. Door goed te ventileren, kan je dit vocht kwijtraken. Zo kun je schimmel voorkomen.

1. Gebruik het ventilatiesysteem

Heb je een ventilatiesysteem? Zet dit dan aan. En zet het nooit uit. Heb je gedoucht? Zet de schakelaar van het ventilatiesysteem dan in de hoogste stand totdat de badkamer droog is.

2. Zet iedere dag een kwartier de ramen open

Zet iedere dag een kwartier de ramen open. Op die manier raak je vocht kwijt. Controleer ook of de ventilatieroosters in muren en ramen niet verstopt zijn. Maak deze roosters regelmatig schoon. Controleer ook of de afzuigkap schoon is en goed afzuigt. En zet bij het koken een raam of een deur open in de keuken.

3. Tips bij het douchen

Doe de badkamerdeur dicht als je doucht. Dan gaat het vocht niet naar de rest van je huis. Klaar met douchen? Maak dan de wanden en de vloer droog met een wisser. En zet daarna de deur en het raam open.

4. Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden

’s Nachts de thermostaat op 15 graden is goed voor je energierekening. Zet de thermostaat niet lager dan 15 graden, want dan beslaan ramen en deuren sneller. En dan word je huis vochtig. Een goed geventileerd, droog huis is eerder warm dan een vochtig huis.

5. Goed ventileren én regelmatig stofzuigen

Goed ventileren én regelmatig stofzuigen is goed tegen schimmel en de huisstofmijt.

6. Blijft het vochtig? Koop een vochtvreter

Blijft het vochtig in huis? Je kunt bij de bouwmarkt voor weinig geld een hygrometer kopen. Daarop zie je hoe vochtig het is in huis. Je kunt ook een vochtvreter kopen. Die haalt vocht uit je huis.

7. Bekijk ook de filmpjes

Bekijk ook de voorlichtingsfilmpjes om vocht en schimmel voorkomen. Of neem een kijkje op gezondwonen.nl of de website van GGD Haaglanden.

Neem contact op

Ventileer je goed? Maar blijft het toch vochtig? En hou je schimmel? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.