Over Staedion

Huiskamer van Transvaal: gezellig én nuttig

Alle gasten die bij de opening van de huiskamer in Transvaal waren

Op 30 mei is er feest met taart, een quiz met een prijs en vooral veel gezelligheid. Want de Huiskamer van Transvaal gaat open! Bewoners kunnen elkaar ontmoeten, en kunnen ook vragen stellen aan organisaties en kennismaken met voorzieningen. Elke dinsdag kunnen wijkbewoners er terecht.

Het is gezellig druk in de Huiskamer van Transvaal. Aan de ronde tafels drinken wijkbewoners koffie en praten met elkaar. Langs de kant staan tafels van organisaties die deze bewoners iets te bieden hebben, en daar is veel belangstelling voor. Dat is precies de bedoeling van de Huiskamer van Transvaal, die vandaag opengaat in Juliana Plaza.

Ongedwongen en toegankelijk

Elke dinsdag zijn wijkbewoners hier welkom. Om wijkgenoten te ontmoeten en gezellig (gratis) koffie te drinken. Maar je kunt hier ook veel te weten komen over voorzieningen en regelingen. Wie weet bijvoorbeeld dat de gemeente een witgoedregeling heeft voor als je koelkast of wasmachine stukgaat en je geen nieuwe kunt betalen? Op allerlei vragen krijgen wijkbewoners hier antwoord van organisaties zoals de Rechtswinkel, Wijkz en het Servicepunt. En dat gebeurt in een ongedwongen en toegankelijke sfeer.

Weinig gebruik van voorzieningen

Eenzaamheid kwam in Transvaal al veel voor en dit is door corona verergerd. Mensen die eenzaam zijn, maken ook weinig gebruik van voorzieningen. Vaak omdat ze niet weten dat die bestaan of omdat die niet zo toegankelijk zijn. Atalay Celenk is de sociaal ondernemer achter Juliana Plaza en samen met Staedion is hij initiatiefnemer van de Huiskamer van Transvaal. Hij vertelt: “Staedion heeft veel huurders in Transvaal. Daarom heb ik de samenwerking opgezocht voor de Huiskamer van Transvaal om mensen te bereiken en ze te helpen en uit hun isolement te halen.”

Drie personen aan tafel bij de opening van de huiskamer in Transvaal

Actieve opening

Tijdens de opening is er een quiz over gezondheid, en daarvan wordt nu de prijs uitgereikt. Meryem is de gelukkige winnaar: zij had alle 7 vragen goed. Ze vertelt: “Het was een verrassing dat ik de prijs won! Ik woon in Transvaal en wil graag vaker naar de Huiskamer komen. Ik vind het hier leuk. Op de taalles had ik gehoord dat dit vandaag was. Ja, ik kom zeker terug!”

Ook Banu uit de Schilderswijk zal hier vaker te vinden zijn. “Ik ben professional in de jeugdzorg en ga hier misschien meewerken aan projecten. Deze opening is leuk, omdat die zo actief is. We hebben een workshop bewegen gehad en een workshop pannenkoeken bakken. En ik heb net mijn tafelgenoot leren kennen, en met haar ga ik morgen naar het museum!”

Elke dinsdag een programma

Elke dinsdag heeft de Huiskamer van Transvaal een gevarieerd programma met vaste onderdelen: het spreekuur, een groepsactiviteit, voorlichting, culturele activiteiten en dingen om te doen. Hierdoor kunnen wijkbewoners contacten leggen en weer meedoen in de samenleving. En ze ontdekken welke voorzieningen er voor ze zijn. Om zo veel mogelijk mensen uit de doelgroep te bereiken, maakt de Huiskamer van Transvaal nu op allerlei manieren het bestaan bekend, zegt Atalay: “Onze vrijwilligers gaan bijvoorbeeld de wijk in om mensen persoonlijk te benaderen. En we nodigen partners uit om activiteiten te organiseren en voorlichting te geven. En uiteraard zal ook Staedion deelnemen en voorlichting geven. Ik zou zeggen: van harte welkom in de Huiskamer van Transvaal!”

Meer weten?

Huiskamer van Transvaal is elke dinsdag open van 10:00 tot 16:00 in Juliana Plaza op de hoek Kempstraat/Schalk Burgerstraat. Wijkbewoners zijn welkom. Ook (maatschappelijke) organisaties zijn van harte welkom om een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld met voorlichting of workshops.

Adres: Schalk Burgerstraat 217 (Juliana Plaza)

Telefoon: 070-449 29 14

E-mail: info@julianaplaza.nl

Genodigden die bij de opening van de huiskamer in Transvaal waren

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.