Bewonersverhaal

Kies! Voedselbankwinkel – keuze bij de voedselbank

voedselbankwinkel

In de Shalomkerk in Bouwlust-Vrederust is Kies! Voedselbankwinkel actief voor zo’n 110 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Elke dinsdag en donderdag kunnen klanten bij Kies! zelf verse waren en andere voedingsmiddelen uitkiezen. Peter Weidmann vertelt waarom.

 Veel mensen in Zuidwest kennen misschien de rijdende supermarkt nog wel, die samenwerkte met de voedselbank en met STEK, dat staat voor Stichting voor Stad en Kerk. Peter Weidmann is winkelmanager bij STEK. Hij vertelt: “We reden met een omgebouwde SRV-wagen. Die bracht voedingswaren rond waaruit voedselbankklanten zelf mochten kiezen. Het idee daarachter was dat niet alles voor ze werd bepaald. Het ging niet alleen om boodschappen, maar ook om andere dingen in het leven, zoals een luisterend oor. Die wagen heeft drie jaar gereden, totdat corona ons dwong om ermee te stoppen.”

Perfecte winkelruimte

Maar de behoefte verdween natuurlijk niet toen corona uitbrak. Integendeel. Reden voor Peter en het team om te gaan zoeken naar een plek om een vaste winkel te starten waar mensen zelf keuze hadden. “Na lang zoeken kwamen we hier in de Shalomkerk terecht. Dat bleek de ideale plek voor Kies!, omdat hier ook het Buurt-en-kerkhuis Shalom zit. Klanten van de voedselbank én buurtbewoners kunnen meedoen aan de activiteiten. Er is ook een sociaal spreekuur waar mensen met allerlei vragen kunnen komen. En een loopbaanbegeleider kan helpen met het opstellen van een cv of sollicitatiebrief.”

Vooruitkijken

Peter is blij met de plek in de Shalomkerk: “Toen we in de zijruimte de schappen zagen, dachten we meteen: dit is de perfecte winkelruimte! In mei zijn we begonnen. En de nauwe samenwerking met het buurt- en kerkhuis werkt goed. Veel van onze klanten hebben niet alleen behoefte aan boodschappen, maar ook aan contact en steun. Er wordt bijvoorbeeld ook taalles gegeven. Bij de kassa hoor je het als een klant niet goed Nederlands spreekt. Dan kunnen we vertellen over de taalles, en daar zijn mensen enorm mee geholpen. We geven ze de ruimte om weer vooruit te kijken, om keuzes te maken in hun leven.”

Twee keer per week open

Kies! is niet alleen anders omdat klanten zelf kunnen kiezen, maar ook nog om een andere reden: “Voedselbanken zijn meestal één keer per week open. Daarom kunnen ze minder verse producten aanbieden, want veel daarvan kun je al na een paar dagen weggooien.” Kies! is nu twee dagdelen per week open, maar het doel is om nog vaker open te zijn. De klanten hebben een speciale pas waarmee ze afrekenen, vertelt Peter. “Dat helpt om goed te bedenken wat ze nodig hebben. Het is soms aantrekkelijk om een paar zakken chips mee te nemen, maar het is veel gezonder om verse groenten en fruit te eten.” 

In hun schulp

Corona heeft er voor velen enorm ingehakt, vertelt hij. “Je zag ze in hun schulp kruipen. Als je aan iemand vroeg: ‘Hé, hoe gaat het?’ kreeg je een heel gehaast antwoord. Dan doken ze weg. Nu zie ik mensen weer opbloeien. Iemand die zwaar depressief was, komt nu weer binnen met een vrolijk ‘Goedemorgen!’” Hetzelfde geldt voor iets simpels als soep aanbieden tijdens winkeltijd. “Het is niet alleen de soep, maar vooral het onderlinge contact. Dan ontstaan vriendenclubjes, mensen gaan elkaar helpen. Zo komen ze verder.” 

Donaties

Kies! krijgt donaties uit verschillende hoeken. “Albert Heijn-filialen in de buurt geven veel spullen,” zegt Peter. “Ze bellen als ze iets over hebben en onze vrijwilligers halen het op. Ook particulieren doneren etenswaren en geld. Soms vanuit de kerk.” Met alles wat er binnenkomt, krijgen 110 gezinnen gezonde voeding aangeboden. En op dit moment zijn er 30 vrijwilligers bij Kies! in de Shalomkerk. “Dat zijn er lang niet genoeg,” zegt Peter. “Als iemand dit leest en wil komen helpen: van harte welkom!”
 
 
Kies! Voedselbankwinkel
Shalomkerk, Vrederustlaan 96, Den Haag
Zie: www.stekdenhaag.nl/shalom
tel: 06-20401618/ 06-23205625