Bewonersverhaal

Kleurrijke muren in Catharinaland dankzij Staedion-prijsvraag ‘Mijn Thuis’

Catharinaland muurschildering

Een grijze betonnen muur, wie kijkt daar nou graag tegenaan? Aan Catharinaland in Mariahoeve wisten een paar kunstenaars er wel raad mee. De prijsvraag ‘Mijn Thuis’ van Staedion gaf een extra zetje. Nu zijn 2 grijze wanden tintelfris beschilderd, tot genoegen van de buurtbewoners.

De verf is nog maar amper droog, en toch lijkt het alsof de muurschilderingen er al tijden zitten. Dat komt doordat ze zo goed passen op de zijmuren van de flat aan Catharinaland. Een paar beeldend kunstenaars kregen het plan om die muren op te vrolijken. Een van de initiatiefnemers is Jerney de Wilde, die zelf aan Catharinaland woont en uitkijkt op zo’n grijze muur.

Toeval bestaat niet

“Ik speelde al langer met het idee om hier grote muurschilderingen te maken,” vertelt Jerney. “Toen Micha een keer langskwam, zag ook hij de saaie lege wanden. We hebben contact gezocht met Tobias Becker Hoff, die aangesloten is bij The Hague Street Art en vaak grote muurschilderingen maakt. Samen hebben we een presentatie gemaakt.” Micha knikt. “En twee dagen later lag er een flyer van Staedion in de bus over de Mijn Thuis-prijsvraag. We konden een aanvraag indienen voor het idee. Toeval bestaat niet, dachten we toen.”

Grootste plan

De ambitieuze kunstenaars dienden een plan in voor maar liefst 12 muren. Ze mochten als inzenders van Mijn Thuis met 2 daarvan beginnen. Jerney vertelt: “Daarmee was dit meteen het grootste plan dat bij Mijn Thuis werd gehonoreerd. Ontzettend leuk.” Tobias vult aan: “Aan de overkant worden de flats nog gerenoveerd, dus daar vond Staedion het zonde om er nu al iets op te schilderen. Maar de intentie is er, dus we gaan er later meer doen als het aan ons ligt.”  

Bewoners laten kiezen

De kunstenaars gingen in 2 duo’s verder met een ontwerp: Jerney & Tobias, en Micha & Otner. Jerney: “We hebben verschillende schetsen gemaakt en zijn daarmee in de flat langs de deuren gegaan om de bewoners te laten kiezen. We vonden het belangrijk om bewoners erbij te betrekken. Dat wilden we doen met een evenement, maar dat kon niet vanwege de coronamaatregelen, dus hebben we het zo opgelost. De meest gekozen ontwerpen zijn het geworden.”

Catharinaland muurschildering

Projectie op de muur

De duo’s zijn een paar weken bezig geweest met schilderen, waarvoor ze een hoogwerker gebruikten. Tobias: “Eerst hebben we met een beamer de schets op de wand geprojecteerd en overgenomen, en daarna hebben we de schildering met kwasten en spuitverf uitgewerkt.”

Dat was soms best een uitdaging. Tobias: “Op de laatste dag waarop mooi weer was voorspeld, hadden we net het gezicht helemaal geschilderd, toen het keihard begon te regenen. De verf droop eraf, verschrikkelijk. We moesten heel snel alles droogdeppen om de schildering te redden.”

Aan de andere kopse kant van de flat heeft het ontwerp een abstracte, geometrische stijl. “Daar hebben we het anders aangepakt,” vertelt Micha. “Wij hebben met krijt een grid op de muur getekend en dat ingevuld.” 

Gekleurde kozijnen

De omgeving is er blij mee, zegt Tobias. “Al toen we aan het schilderen waren, zei een mevrouw uit het Florence-verzorgingshuis aan de overkant dat ze het ontzettend leuk vond. Ze vond het mooi om het te zien groeien.” Ook de mensen uit de straat zijn enthousiast. Micha: “Van de meesten krijgen we positieve reacties. Een paar mensen zijn minder blij, maar dat hou je altijd.” Jerney: “Heel grappig is dat bewoners aan deze kant het ook leuk vinden dat ze nu gekleurde kozijnen hebben. De grauwheid is weg.”

Een kick

De kunstenaars staan te trappelen om ook de andere grauwe muren aan te pakken. Tobias: “Het is verslavend, dat schilderen op zo’n saaie wand. Het geeft zó’n kick!” Jerney heeft ook de smaak te pakken. “Ik maak altijd kleinere tekeningen en grafiek, zoals zeefdrukken, en voor mij was dit mijn eerste grote werk. Micha betrok me in aanloop hiervan bij een ander project, waar ik ervaring opdeed met schilderen op gevels van slooppanden in Delft. Dat was fijn.”

Bekijk ook het filmpje over de totstandkoming van de schilderingen. 

Catharinaland muurschildering realisatie

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.