Bewonersverhaal

Lenie reikt haar buren Lief & Leed aan

Lief en Leed Heliotrooplaan

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, en op het grasveldje voor de flats op de Heliotrooplaan in Loosduinen is het gezellig druk. Zaterdag 14 augustus was de dag van het tweede Lief & Leed-feestje, een initiatief van Lenie. Haar doel: meer buren leren kennen, en buren met elkaar aan de praat brengen.

Hier en daar een parasol, een Elvis-imitator met lekkere muziek, hapjes en drankjes. En dan ook nog prachtweer. Alle ingrediënten voor een gezellig buurtfeestje zijn er. Maar het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de buren. En die zijn er: uit de flat waar Lenie woont en uit de flats ernaast. Lenie vindt het top: “Daar doe je het voor!”

Samen met een paar buurvrouwen is Lenie wekenlang in de weer geweest om het Lief & Leed-feestje te organiseren. Daar heeft ze een goede reden voor: “Een paar jaar geleden verhuisde ik vanuit ’s-Gravenzande naar deze grote flat. Voor mij was dit heel massaal. Ik vond het moeilijk om buren te leren kennen. In de lift zei ik wel eens: hallo, ik ben Lenie en ik ben net op de achtste komen wonen. Maar dat haalde weinig uit.”

Potje voor de buren

Op Facebook las Lenie over Lief & Leed, een potje dat de gemeente beschikbaar stelt om iets voor buren te doen. Daar ging Lenie mee aan de slag. “Het begon met een kerstboom in de hal en een kerstpresentje voor iedereen, en met koffie en warme chocolademelk met oud en nieuw. En vorig jaar zomer heb ik voor het eerst een Lief & Leed-feestje georganiseerd. Dat was hartstikke leuk. Ik verwachtte 10 mensen, maar er waren er wel 40! Er ontstonden allerlei kringetjes waar anderen een stoeltje bij trokken. Mensen die elkaar eerst niet groetten, zaten nu met een glaasje bij elkaar. Precies wat ik voor ogen had. Het was spannend, want in de ochtend hoosde en waaide het, de partytenten lagen meteen om. Maar vroeg in de middag werd het stralend weer. En het was heel gezellig!”

Het Lief & Leed-feestje leverde Lenie ook nieuwe contacten op. “Sindsdien word ik door meer mensen aangesproken, ik heb meer buren leren kennen. Laatst was ik gordijnen aan het wassen toen ik een seintje kreeg: een buurvrouw wilde graag even koffiedrinken. Hartstikke leuk.”

Lief en Leed Heliotrooplaan

Behoefte aan contact

Dit jaar vindt Lenie het extra belangrijk om de buren bij elkaar te brengen. “Door corona is er enorme behoefte aan contact, dus deze zomer wilde ik het nog een keer doen. Samen met mijn buurvrouwen Greetje en Anja heb ik het nu opgezet. Het potje is mooi, maar met een hoop mensen ben je daar zo doorheen, dus we houden het eenvoudig. We hebben bijvoorbeeld zelfgebakken pannenkoeken. En er is een zanger die belangeloos optreedt: Lesley van Ruitenbeek, de Haagse Elvis. Hartstikke goed!”

Leuk initiatief

Vroeg in de middag is het al gezellig druk. Er wordt meegezongen met ‘Heartbreak Hotel’ en de eerste danspasjes worden gemaakt. Flatbewoonster Cocky geniet ervan. “Ik zing zelf ook,” zegt ze, “maar dan meer opera en operette, maar dit vind ik ook mooi. Het is echt een goed idee, dit feestje. Ik woon helemaal bovenin en ken bijna niemand, dus ik vind het een erg leuk initiatief.”
Aafke zegt hetzelfde. Ze zit samen met haar zus Joke en nieuwe flatbewoonster Sena aan een tafeltje. Aafke vertelt: “Ik woon hier nu een halfjaar en Joke woont in de flat hiernaast. Ik ken alleen mijn buurvrouw. Sommige mensen die ik wel eens in de lift zie, ken ik van gezicht. Dus ja, ik vind het leuk dat dit gedaan wordt. Het is een goede manier om je buren te leren kennen.”

Lief en Leed Heliotrooplaan