Bewonersverhaal

Lief & Leed: bloemen voor de buurvrouw

Lief en Leed den haag

Een buurvrouw die ziek is. Een buurman die een zware tijd doormaakt. Of een buurvrouw die haar partner verloren heeft. Allemaal mensen die bij dat leed wel iets liefs verdienen. Dat kan uit het potje voor Lief & Leed dat de gemeente Den Haag beschikbaar stelt. Kitty Heinsman beheert zo’n potje voor haar flat aan Isabellaland in Mariahoeve.

Kitty Heinsman knoopt haar jas wat verder dicht, want het is best koud op de galerij. Met een plastic zak met daarin een uitbundig bloeiende Azalea gaat ze op weg naar benedenbuurvrouw Agaath, die pas geopereerd is. “Sinds een jaar beheer ik het Lief & Leedpotje voor de flat en ik heb al aardig wat mensen bloemen of bonbons gebracht,” vertelt ze. “Bijvoorbeeld een van mijn buren van wie de partner is overleden en van wie nu ook nog de zoon ernstig ziek is. Dan is het fijn als je iets opbeurends kunt doen. Het geeft troost.”

Zelf of via via

Ze kwam elf jaar geleden in de flat van Staedion wonen en kent er bijna iedereen. “Als ik niet zelf weet dat iemand iets heeft meegemaakt, hoor ik het wel via via. Zo kan ik dan toch een attentie geven. Vaak ga ik ook even op bezoek, maar niet altijd. Dan hang ik een tasje aan de voordeur. Er zit altijd een kaart bij van Lief & Leed en daar zet ik onderaan mijn naam op, dus dan weten ze waar het vandaan komt.”

Gangmaker

Kitty Heinsman vindt het erg leuk om flatgenoten op te fleuren met een bloemetje. “Hierdoor kom je onder de mensen en voorkom je dat je eenzaam wordt. Zoiets moet je zelf opzoeken. Ik ben bijvoorbeeld ook gastvrouw bij voetbalvereniging VUC aan het Kleine Loo. Dat is heel gezellig. En het is natuurlijk leuk als je iemand blij kunt maken. Dat Lief & Leed bestaat, hoorde ik van onze vorige complexbeheerder Jeffrey. Van hem heb ik het overgenomen en nu ben ik wat ze een ‘gangmaker’ noemen, de beheerder van het geldkistje. Daar zat in het begin 75 euro in, maar dat is nu bijna op.” 

Lievelingsplant

Ze belt aan bij Agaath van Dijk, van wie de man Harry haar hartelijk ontvangt: “Kom verder!” In de woonkamer zit de benedenbuurvrouw op de bank. Ze neemt de plant barstensvol bloemen in ontvangst die uit de plastic tas tevoorschijn is gekomen. “O, wat leuk! Een Azalea nog wel, dat is mijn lievelingsplant!” Kitty Heinsman lacht: “Nou, dat is puur toeval, hoor!”  

Weer wat beter

Agaath van Dijk krijgt de bloemen omdat ze een week geleden een nieuwe knie heeft gekregen. “Dat was een ontzettend nare operatie, ik heb veel pijn gehad. Maar nu begint het weer wat beter te gaan. Van de fysiotherapeut krijg ik oefeningen die ik moet doen. Volgende week moet ik mijn been weer in een rechte hoek kunnen krijgen. Al met al ben ik er nog wel een tijdje zoet mee.” Hoe vindt ze het om een attentie te krijgen? “Helemaal geweldig! Echt een leuke verrassing. Een prachtige plant, en die kleur, zo zachtroze, heel mooi. Ik ben er heel blij mee!”

Vindt u het ook belangrijk dat buren aandacht voor elkaar hebben? Wilt u gangmaker worden en een Lief&Leed-potje beheren voor uw flat of straat? Kijk op www.liefenleeddenhaag.nl.

Lief en Leed den haag

Uitgelicht

Mariahoeve en Marlot

Meer over Mariahoeve en Marlot

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.