Tips & advies

Ongedierte in of om je woning? Dit kan je doen!

ongedierte voorkomen

Af en toe een beestje in huis of op het balkon kan geen kwaad. Maar als het er veel worden, is dat vervelend, en het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het zaak om ze buiten de deur te houden. We leggen hier uit waar je zelf verantwoordelijk voor bent als het om ongedierte gaat en wanneer Staedion ingrijpt. En we geven je tips tegen ongedierte in en om je woning.

Zelf bestrijden

Bepaalde soorten ongedierte in je woning, in je tuin of op je balkon moet je zelf bestrijden. Dat geldt voor muizen, mieren, maden, vlooien, wespen (in je huis) en zilvervisjes. De kosten zijn ook voor jouw rekening. 

Je hoeft niet altijd met gif in de weer. Dat is vaak niet nodig en het kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Soms bevatten middelen zelfs stoffen die niet toegestaan zijn. Op de website van Milieu Centraal staan tips om ongedierte effectief uit te bannen op een natuurlijke manier of met minder schadelijke gifstoffen. Per soort vind je tips voor bestrijding. 

Bestrijding door Staedion 

Heb je kakkerlakken of faraomieren (kleine rode mieren) in huis? Zit er een wespennest aan of in de buitengevel of onder de dakrand? Dan kan je Staedion inschakelen. Wij zorgen voor professionele bestrijding.

Speciaal geval: ratten 

Overlast van ratten om het huis meld je via internet bij de gemeente. Je kan ook 14070 bellen. Alleen als er ratten in je woning zitten, meld je dit aan Staedion

Tips tegen ongedierte in en om uw woning

  • Bewaar geopende etenswaren in een afgesloten zak, blik of plastic bak.
  • Laat geen etenswaren of vuilnis achter in de openbare ruimtes.
  • Gooi geen brood of andere etensresten over het balkon of in de tuin. Je bedoelt het misschien goed, maar brood is ongezond voor vogels en watervogels. En het trekt plaagdieren aan, zoals ratten, muizen, duiven en meeuwen. Ziet je dat je buren brood voeren, probeer ze daar dan op aan te spreken.
  • Zet muizenvallen en lokdozen waar je de muizen ziet (en denk aan kinderhandjes!).
  • Bij overlast van duiven kan je een plastic kraai op het balkon zetten. Die is te koop bij de bouwmarkt. Is er een bebroed nest, haal dan de eieren weg.
  • Lucht je huis regelmatig en ventileer voldoende om vocht te voorkomen.
  • Houd je prullenbak goed gesloten.
  • Zet geen afvalzak naast de container.