Tips & advies

Pas op voor oplichters

oplichters

Het is weekend of midden in de nacht. Je bent buitengesloten, hebt een heftige lekkage of de wc is verstopt. Veel mensen gaan direct naar internet en zoeken op Google naar een oplossing. Wat veel mensen niet weten, is dat je zo vaak bij bedrijven uitkomt die onbetrouwbaar zijn. Zij vragen een hoge prijs en zijn niet altijd deskundig. Voor dit soort spoedgevallen kan je - ook in de weekenden en in de nacht - bij Staedion terecht. Wij zorgen voor een goede doorverwijzing naar een betrouwbaar bedrijf of lossen het zelf op. Wil je toch zelf een klusbedrijf inschakelen? Lees dan eerst onze tips om dit soort oplichters te herkennen.

Vermijd advertenties die hoog in Google staan

Bedrijven die bovenaan in Google staan, zijn vaak bemiddelaars die voor veel geld klussen doorverkopen aan bedrijven. Je hebt zo geen idee wie er bij je langskomt en helaas blijken er nogal wat foute figuren tussen te staan. Het is dus beter om direct naar de tweede of derde pagina van je zoekresultaten in Google door te klikken.

Check de adresgegevens

Staat er geen adres op de website van het bedrijf? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf. Heeft het bedrijf wel adresgegevens op de site? Check dan of dit adres echt bestaat. Zoek het bijvoorbeeld op met Google Maps. Als het bedrijf een fysieke winkel heeft, is de kans groot dat het om een betrouwbaar bedrijf gaat. Je kan ook het bedrijf opzoeken in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vergelijk deze gegevens met de gegevens op de website van het bedrijf. Zijn de gegevens anders? Dan gaat het mogelijk ook om een onbetrouwbaar bedrijf.

Maak vooraf duidelijke afspraken over het werk, de prijs en betaling

Vraag vooraf wat het bedrijf voor je gaat doen en hoeveel het gaat kosten. Gaat het bedrijf bijvoorbeeld alleen de oorzaak van de lekkage vinden? Of repareren ze de lekkage ook? Ook is het belangrijk om vooraf te weten hoeveel het ongeveer gaat kosten. Het is veiliger om een bedrijf in te schakelen die duidelijk is over de prijs en dit ook aan je kan bevestigen bijvoorbeeld per e-mail of sms. Zo voorkom je onaangename verrassingen aan het eind.

Kan het bedrijf je niet vooraf vertellen wat het gaat kosten omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan hoe hij de prijs berekend en of deze offerte vrijblijvend en gratis is. Wil het bedrijf niet zeggen hoeveel het gaat kosten? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf en moet je deze niet inschakelen.

Afspraken over de wijze van betalen

Vraag om een factuur waar duidelijk de gegevens van het bedrijf en de kosten op staan. Dan kan je later nog rustig bekijken of de kosten redelijk zijn. En anders bezwaar maken. Moet je meteen pinnen of cash betalen? Dan kan dit een teken zijn dat je met een onbetrouwbaar bedrijf te maken hebt. Laat je niet onder druk zetten en vraag om een factuur.

Kijk of een bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie

Betrouwbare bedrijven zijn vaak aangesloten bij een branchevereniging. Kijk op de website of het bedrijf bij de brancheorganisatie is aangesloten. Techniek Nederland is bijvoorbeeld de branchevereniging voor loodgieters. Voor slotenmakers is de brancheorganisatie het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. Je kan ook checken of de slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Voor ongediertebestrijding kan je via www.kpmb.nl checken of een bedrijf gecertificeerd is. Of vraag naar het vakbekwaamheidsbewijs van de ongediertebestrijder. Deze moet hij/zij altijd kunnen tonen.

Zoek op recensies

Een bedrijf gevonden die geschikt lijkt? Tik de naam van het bedrijf voor de zekerheid nog eens in Google in met daarachter ‘recensies’ of bekijk klachtensites zoals www.klacht.nlwww.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl. Er zijn veel sites waarop consumenten een recensie over een bedrijf achter kunnen laten. Loop daar even doorheen en je ziet vanzelf hoe de ervaringen van anderen met het bedrijf is geweest. 

Zet geen handtekening voordat alles is ingevuld

Moet je een handtekening zetten op een formulier of factuur voordat het bedrijf het probleem heeft opgelost? Zet je handtekening nooit zomaar. Alle afspraken en de kosten moeten duidelijk op de factuur staan. Is het formulier of factuur niet helemaal ingevuld? Zet dan geen handtekening. Wil het bedrijf niet starten voordat je tekent? Stuur het dan weg. 

Betaal niet als de rekening te hoog is

Is de klus gedaan maar is de prijs veel hoger dan je had verwacht? Geef dan aan wat de afspraak was. En betaal niet meer dan afgesproken. Zet het bedrijf je onder druk om de hoge rekening te betalen? Vraag het bedrijf dan de woning te verlaten. Is het bedrijf agressief? Of wil hij niet vertrekken? Bel de politie. En doe ook aangifte.