Tips & advies

Tips voor een zomers terras of balkon

balkontips

Is jouw balkon of tuin al zomerklaar? Met deze tips zit je er de hele zomer fleurig bij.

1. De bezem erdoor

Een schoon balkon of terras is een goed begin. Haal dode bladeren weg, verwijder eenjarige planten van vorig jaar en ruim takken op. Spuit het groen van de tegels of vloer met een hoge drukreiniger. Als je die niet hebt, kan azijn uitkomst bieden. Giet een liter azijn (natuur- of schoonmaakazijn) en een liter water in een emmer en spoel dit over de vloer of tegels. Schrob grondig met een bezem en laat goed indrogen. Spoel niet af! Doe dit op dus op een dag er geen regen wordt verwacht. De weken erna verdwijnt de aanslag. Een mix van groene zeep, soda en eventueel Biotex is ook een goed middel. Hierbij volg je dezelfde stappen als bij het azijn.

balkontips 1

Groene aanslag zijn algen en ontstaan in het natte, donkere seizoen

2. Een minimoestuin

Niks leuker dan eten uit eigen tuin! Het verbouwen van kruiden en zelfs groente en fruit is een dankbare klus. Zaai in verschillende potten, bakken of aardappelkistjes voor een vrolijk effect. Bekleed de kistjes met plastic, zet vast met nietjes en vul met aarde. Zorg wel voor wat gaatjes aan de onderkant, dan kan het water goed weglopen. Verbouw tomatenplanten, radijs, dille, munt (voor verse munthee!), basilicum, tijm, etc. Maak naamkaartjes, zodat je later weet wat er precies waar opkomt.

Balkontips moestuin

Tomatenplanten en kruiden

Balkontips 2

Een Alternatieve vorm van plantenkaartjes: gebruik wel een watervaste stift!

3. Tuinmeubels: doet-het-zelf

Tuinmeubels hoeven niet perse duur te zijn. Met pallets kom je al een heel eind. Maak met een stapel pallets bijvoorbeeld een ligbed of bank met lekker dikke kussens en een tafel, of maak met stenen blokken en houten planken binnen een handomdraai een tuinbank.

Balkontips pallets

Pallets zijn goedkoop en gemakkelijk om te bouwen tot tuinmeubel.

Balkontips bankje

Deze bank is eenvoudig en snel te maken

4. Kleurrijk balkon

Welke planten zijn er geschikt voor een balkon of terras? Eigenlijk alle planten die in een pot kunnen, mits goed verzorgd. Een plant kan naast te weinig namelijk ook teveel water krijgen. Kleurrijke planten en bloemen met een paarse, gele en roze kleur geven uw balkon een vrolijk kleurtje. Denk aan vrolijke zomerbloeiers, violen, geurende lavendel, wilde tijm en salie.

Blakontips Hangbegonia

Hangbegonia

Balkontips Viooltjes

Viooltjes zijn er in allerlei vrolijke kleuren 

5. Ga voor tweedehands! 

Sla het tuincentrum eens over en struin rommelmarkten en kringloopwinkels af voor meubilair of decoratie. Plantjes staan ook heel grappig in een tweedehands kopje. Met twee oude tafeltjes bouw je een mooi plantenrek.

Balkontips plantentoren

Bouw met twee oude tafeltjes een alternatieve plantentoren.

FotoBalkontips plantenbakje

Kop wordt plantenbakje.

6. Wijs met de ruimte

Heb je niet zoveel ruimte in de tuin of op het balkon? Kijk dan eens of  je wat slimme trucjes kunt uithalen: Zorg voor zoveel mogelijk opklapbaar meubilair, maak van de reling een bar en hang planten aan de muur in plaats van ze op de grond te zetten. 

balkontips stoelen en tafels

Opklapbare stoelen en tafels

Balktontips moestuin 1

Een verticale moestuin

Balkontips hangplanten

Hang planten met een haakje aan een witgeverfd hek.

Kijk voor meer tips voor balkon en terras op www.mooiwatplantendoen.nl